Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Purmerend legt zich niet neer bij verdwijnen AT5 van kabel

Datum nieuwsfeit: 06-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Purmerend

Persbericht

GEMEENTE LEGT ZICH NIET NEER BIJ VERDWIJNEN VAN AT5 VAN KABEL IN PURMEREND

GEMEENTE LEGT ZICH NIET NEER BIJ VERDWIJNEN VAN AT5 VAN KABEL IN PURMEREND

Maandag 3 januari 2000 om 18.00 uur verdwijnt AT5 van de kabel in Purmerend. Dat gebeurt in opdracht van zendmachtiginghouder Salto. In de plaats van het bovenlokale AT5 komt de regionale televisieomroep TVNH op de kabel. Jarenlang bracht de televisiezender AT5 het Amsterdamse en regionale nieuws in de Purmerendse huis-kamers. De gemeente Purmerend probeert al maanden de provincie, de stichting regionale omroep Noord-Holland (SRONH, maker van TVNH) en de rijksoverheid ervan te overtuigen dat AT5 de door de meeste Purmerenders ge-wenste regionale televisieomroep is. Tot op heden zijn de verschillende gemeentelijke acties echter zonder suc-ces gebleven.

In oktober 1999 is bekend gemaakt dat een regionaal televisiestation op basis van de Mediawet gaat uitzenden in heel Noord-Holland. Amsterdam mag de lokale televisiezender handhaven, maar zonder het huidige uitzendgebied van Groot Amsterdam, als er maar uitwisseling van beelden is geregeld met TVNH.
Veel Purmerenders zijn geboren in Amsterdam, hebben er familie wonen, werken of studeren er of gaan er uit. De leden van Provinciale Staten zijn in meerderheid voor het standpunt van de gemeente Purmerend dat AT5 en niet TVNH als publiek televisiestation in Purmerend op de kabel hoort. Wethouder J. ten Klei (mediazaken) stelt dan ook: Het is niet aan de Purmerenders uit te leggen. Zij willen in ruime meerderheid AT5 voor het televisienieuws uit Amsterdam en directe omgeving. Het provinciale dagelijkse bestuur wil doordrukken dat de Purmerenders naar een nieuw televisiestation met nieuws uit Den Helder en Heerhugowaard moeten kijken. Deze opstelling draagt niet bij aan een verkleining van de kloof tussen bestuur en burgers. De gemeente Purmerend heeft kabelexploitant UPC en de SRONH een praktische oplossing aangegeven om AT5 tijdelijk te kunnen ontvangen op de kabel in Purmerend, naast TVNH. UPC zegt daaraan geen uitvoering te mogen geven, omdat de gemeente Purmerend geen opdrachtgever is. SRONH wil AT5 (in de lucht door de zendmach-tiging van Salto) niet op de kabel in Purmerend toelaten. De Mediawet en de daaraan gekoppelde zendmachti-gingen voor publieke lokale (Salto) en regionale (SRONH) televisiestations zijn als onderdeel van een machtsspel ingezet met als resultaat dat AT5 maandag 3 januari 2000 om 18.00 uur op de kabel in Purmerend plaats moet maken voor TVNH. De gemeente betreurt de gang van zaken en de uitkomst en blijft zich inzetten voor een spoedige terugkeer van AT5 op de kabel in Purmerend. Staatssecretaris F. van der Ploeg is gevraagd te bevor-deren dat binnen de mogelijkheden van de Mediawet twee publieke televisie-omroepen - analoog aan de situatie in de provincie Zuid-Holland - in Noord-Holland actief moeten kunnen zijn. Purmerend heeft ook gemotiveerd dat met de grote Amsterdamse bevolkingscomponent en de overigens vanzelfsprekende oriëntatie op die buurgemeente in ieder geval AT5 op de kabel in Purmerend de vanzelfsprekende en best ingevoerde brenger is van het Amster-damse en regionale nieuws en achtergronden. De gemeente beraadt zich overigens op juridische stappen om binnenkort AT5 weer in de Purmerendse huiskamers te kunnen ontvangen.

donderdag 6 januari 2000

© 1997 DSP, Digitale Stad Purmerend

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie