Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

PVDA verontwaardigd over plan extra kinderbijslag Karintië

Datum nieuwsfeit: 06-01-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid Eurodelegatie, afdeling voorlichting

 Den Haag 6 januari 2000


PVDA Eurodelegatie verontwaardigd over plan extra kinderbijslag Karintië

De Jonge Socialisten hebben vandaag alarm geslagen vanwege de betrokkenheid van de ABN Amro bij de financiering van de ongedekte cheque van de Oostenrijkse Jörg Haider. Naar aanleiding van deze JS actie gaat PvdA Europarlementariër Ieke van Den Burg schriftelijke vragen stellen aan de Europese commissie over het plan van de Oostenrijkse deelstaat Karintië om een 'kinderbetreuungsscheck', een extra kinderbijslag, in te voeren voor vrouwen met een Oostenrijks paspoort. Volgens PvdA Europarlementariër Ieke van den Burg lijkt dit plan faliekant in strijd te zijn met de Europese regelgeving.

Ieke van den Burg vindt het dubieus omdat het plan alleen voor Oostenrijkse vrouwen geldt. Bepaalde bevolkingsgroepen worden buitengesloten om aan deze regeling deel te kunnen nemen. De regeling is alleen van toepassing op vrouwen met een Oostenrijks paspoort. Alleenstaande vaders met jonge kinderen en in Oostenrijk wonende vrouwen uit andere EU lidstaten of uit niet EU lidstaten dragen wel premies af, maar kunnen geen aanspraak maken op de kinderbetreuunigsscheck.

Het plan van FPÖ gouverneur Jörg Haider betreft een extra maandelijkse kinderbijslag toelage voor Oostenrijkse moeders in Karintië, gedurende de eerste 6 levensjaren van haar kind. Voor het eerste kind zal zij een bijdrage van 5700 schilling ontvangen, voor de opvolgende kinderen een bijdrage van 2850 schilling per kind. Door deze bijdrage komen andere voorzieningen voor kinderopvang te vervallen. Hiermee wil de FPÖ vrouwen er weer toe brengen thuis te blijven voor de kinderen. Het brengt vrouwen terug naar het aanrecht, waardoor zij gedurende enige jaren volledig buiten het arbeidsproces komen te staan.

 

Voor meer informatie: Marije Laffeber 070-3182787 of 06-250 66 218

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie