Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Overzicht NIZW van 29 praktijkprojecten

Datum nieuwsfeit: 06-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Het werkveld Opvoedingsondersteuning en Ontwikkelingsstimulering

Een overzicht van 29 praktijkprojecten

plaatsingsdatum: 6 januari 2000

De afgelopen jaren is veel geinvesteerd in methodiekontwikkeling en innovatie op het gebied van opvoedingsondersteuning en ontwikkelingsstimulering (O&O). Het resultaat is een breed scala aan producten waarmee ouders en kinderen ondersteund kunnen worden. Om overzicht te geven van de diverse projecten is bij het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW de publicatie Het werkveld opvoedingsondersteuning en ontwikkelingsstimulering verschenen.

Overzicht

Steeds vaker zeggen professionals en beleidsmakers dat zij door de bomen het bos niet meer zien. Want waarin onderscheiden de programma´s zich van elkaar? Welke verschillen bestaan er tussen Moeders Informeren Moeders en Home Start en waarin komen ze juist overeen? Wat beogen de verschillende producten nu eigenlijk? Regelmatig is daarbij de vraag aan de orde welke projecten, programma´s en methodieken effectief zijn. Zowel bij financiers als bij uitvoerders is behoefte aan een overzicht van solide en effectieve producten.

Negenentwintig praktijken

Een eerste stap om overzicht te bieden is de uitwerking van een indelingssystematiek, waarmee producten gecategoriseerd kunnen worden. In het boek Het werkveld opvoedingsondersteuning en ontwikkelingsstimulering presenteren de auteurs een indelingssystematiek voor producten op het terrein van O&O. In het boek hebben zij 29 praktijken opgenomen en beschreven; daarbij bleek het moeilijk om projecten, programma´s en methodieken te vinden waarvan de effecten reeds zijn aangetoond.

Discussiepunten

Verder wordt in Het werkveld opvoedingsondersteuning en ontwikkelingsstimulering aandacht besteed aan de theoretische onderbouwing van O&O en aan de afbakening van het werkterrein. In het laatste deel staan de lessen en discussiepunten centraal die de zoektocht naar solide en effectieve praktijken heeft opgeleverd.

Bestellen

Het werkveld opvoedingsondersteuning en ontwikkelingsstimulering (165 blz.) is geschreven door Anke van Dijke, Jannephine Snijders en Linda Terpstra en kost f 39,50. Bestelnummer E 214181, ISBN 90-5050-755-7. De publicatie is te verkrijgen via de boekhandel of te bestellen bij de NIZW Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, E-mail:(bestel@nizw.nl).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie