Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Koningin gaat in op uitnodiging Leiden en Katwijk

Datum nieuwsfeit: 07-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Leiden

Koningin gaat in op gezamenlijke uitnodiging

De Katwijkse burgemeester Boelhouwer van Wouwe had tijdens de nieuwjaarsborrel van zijn gemeente de primeur: de koninklijke familie zal op Koninginnedag 2000 Katwijk en Leiden bezoeken. Beide gemeenten hebben Hare Majesteit begin vorig jaar gezamenlijk uitgenodigd.

Koninging Beatrix feliciteert haar zoon met zijn afstuderen op 2 juli 1993. Het Koninklijk Huis heeft een historische band met de stad Leiden en de universiteit. Onder andere Prinses Juliana, Koningin Beatrix en Prins Willem-Alexander studeerden er. Straks, op 29 april, zal de Koninging er voor alle Leidenaren zijn. Foto: Loek Zuyderduin.

Het nieuws was in beperkte kring al enige tijd bekend. Ingewijden moesten wekenlang hun mond houden. Chris Langezaal, voorzitter Vereniging Koninginnedag Leiden, was als een van de eersten op de hoogte. Zijn Vereniging was al jaren actief om de koninklijke familie naar Leiden te halen. 'In 1996 hebben we de Koningin voor het eerst uitgenodigd. We zijn het de jaren daarna blijven proberen maar tot nu toe zonder succes. De Oranjes houden de geografische spreiding van hun bezoeken goed in de gaten en zijn nog niet zo heel lang geleden in Rotterdam geweest. In 1998 kregen we vanuit de gemeente het advies om een partner te zoeken. Dat werd Katwijk. We hebben een gezamenlijke uitnodiging gestuurd. En met succes!'

De Vereniging Koninginnedag Leiden zal in de voorbereidingen nauw samenwerken met de gemeente, die het verzoek van de Oranjevereniging van harte ondersteunde. De rol van de gemeente is vooral de zorg voor de veiligheid en faciliteiten: verkeersomleidingen, begeleiding van het publiek en afzettingen. Uiteraard zal burgemeester Jan Postma de Koningin en haar gevolg ontvangen en gastheer zijn.

Waarom Leiden en Katwijk dit jaar de gelukkigen zijn blijft zoals altijd het geheim van Huis ten Bosch. Wel hebben de gemeenten in de uitnodiging de langdurige historische band van het Huis van Oranje met Katwijk en Leiden benadrukt. Willem van Oranje schonk de stad haar universiteit en vele vorstelijke telgen hebben er gestudeerd. Prinses Juliana woonde tijdens haar studie in Katwijk. De komst van de Koninklijke familie valt samen met het 425-jarige bestaan van de Universiteit Leiden.

Over het programma kunnen nog geen mededelingen worden gedaan, behalve dat het niet heel anders zal zijn dan voorgaande jaren in Leiden. 'Dat doen we bewust', zegt Chris Langezaal. 'De koninklijke familie wil een volksfeest zoals het in Leiden altijd gevierd wordt en dat komt er dus ook.' De datum van Koninginnedag is dit jaar 29 april, aangezien 30 april een zondag is.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie