Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CGC, ISOC en Companions realiseren Webcast La traviata

Datum nieuwsfeit: 07-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Internet Society Nederland

Nieuws

7 januari 2000

CGC, ISOC en Companions realiseren Webcast La traviata

Uniek
De uitzending op Internet van de opera La traviata, die wordt geproduceerd door de Companions, heeft een aantal unieke aspecten. Het is bijvoorbeeld de eerste keer dat er op het Internet live een Nederlandse opera wordt uitgezonden waarbij rekening wordt gehouden met de ontvangst mogelijkheden van de verschillende publieksgroepen. Uitgezonden signalen worden daarbij in meerdere bandbreedtes gedigitaliseerd en uitgezonden. Wie een wat langzame verbinding of een verbinding van wisselende kwaliteit heeft met het Internet kan daardoor toch een stabiele stroom informatie ontvangen. Technisch wordt dit mogelijk gemaakt met behulp van de nieuwe Microsoft Windows Media Technologies 4.1.
Eindgebruikers die slechts over een heel beperkte bandbreedte beschikken kunnen kiezen voor een Webcast die alleen het geluid zonder bijbehorende beelden bevat. Verder betekent het project een zeer vruchtbare samenwerking tussen een groot aantal Nederlandse providers. Deze werken eendrachtig samen met Companions, de producent en de Expertise groep Marketing van de ISOC (Internet Society Nederland) om hun abonnees zo goed mogelijk te bedienen. Providers die actief het signaal doorgeven garanderen hun abonnees op deze wijze een vlekkeloze ontvangst. De ISOC zal in de toekomst meerdere eigen Webcast projecten realiseren met behulp van de Windows Media Technologies.

Kentering
Met name het feit dat meerdere Internet Service Providers samenwerken markeert een kentering in de wijze waarop content wordt aangeboden aan de Internet gebruiker. Erro Verschoor, General Manager CGC (Cyber Graphics Company: Als bedrijf onderschrijven we deze brede samenwerking volledig. De essentie van het Internet is dat content los van exclusieve distributierechten voor een zo breed mogelijke doelgroep ter beschikking wordt gesteld. Het initiatief van de Expertisegroep Marketing van de ISOC en de andere betrokkenen sluit daar dan ook naadloos op aan. Voor ons was dat voldoende reden om dit initiatief te sponsoren.

Marketing
Theo Tekstra, voorzitter van de Expertisegroep Marketing van de ISOC licht toe: Wij houden ons als Expertisegroep bezig met vele vraagstukken die direct én indirect betrekking hebben op Internet marketing. De marketing van Live Events is één van onze expertisegebieden. De Webcast van La traviata die in samenwerking met de producent Companions, Microsoft en Cyber Graphics Center wordt gerealiseerd is een cultureel evenement dat natuurlijk meer aandacht moet krijgen op het Internet. Bovendien zijn dergelijke evenementen in de traditionele media vaak onderbelicht.
Verder heeft deze Webcast ook een ontwikkelingsdoel. De procesevaluatie en resultaten moeten leiden tot een blauwdruk voor de organisatie van live events via het Internet.
In de toekomst zal ISOC zelf via www.isoctv.nl meer eigen live events via internet gaan uitzenden. Ook dan zal gebruik gemaakt worden van de nieuwe Windows Media Technologies. De ISOC is geen organisatie die zich expliciet bezighoudt met ,,content, de inhoudelijke kant van het gebodene. De ondersteunende website, www.operainahoy.nl, is dan ook door mij en enige vrienden in de lucht gebracht aangezien ik op meerdere manieren bij dit evenement ben betrokken.

Peter Kroone, producent van La traviata en directeur van Companions: ,,Deze webcast toont aan dat ook zeer grootschalige culturele evenementen als La traviata zich uitstekend lenen voor nieuwe vormen van massacommunicatie als het Web. Op deze wijze wordt ook een nieuwe publieksgroep ontsloten die we tot nu toe niet of moeilijk zouden kunnen bereiken. Het La traviata project is dus een voorbeeld van Nieuwe Media waarbij duidelijk grenzen worden verlegd.

Technologie Het initiatief wordt actief ondersteund door een van Nederlands innovatieve Internet startups, NetSet, een bedrijf dat zich richt op de vele nieuwe aspecten van Webmarketing. Tony Thijs, Chief Technology Officer van Netset: De techniek van de Live webcast is gebaseerd op de nieuwe Windows Media Technologies 4.1 (WMT 4.1). Naast een efficiënt formaat voor compressie biedt WMT een ongekende schaalbaarheid en flexibele mogelijkheden voor distributie. Daarbij beperkt deze technologie zich geenszins alleen tot distributie van audio en video. Deze technologie is zowel online als offline in te zetten voor een veelheid aan andere communicatievormen zoals online seminars en leren op afstand.

Erik Huggers, Microsofts verantwoordelijke manager voor de introductie van Windows Media Technologies in Europa: Windows Media Technologies is op zeer voortvarende wijze opgepakt door specialisten op dit gebied als CGC. Hun eerste ervaringen met de op NT gebaseerde Media Server waren van dien aard dat zij WMT direct voor diverse projecten wilden inzetten. Deze projecten hebben aangetoond dat Microsoft met haar nieuwe Media Technologie een belangrijke stap voorwaarts heeft gezet op het gebied van Internet technologie. Het Traviata project is verder een voorbeeld van Nieuwe Media in de brede zin des woord. Niet alleen is de techniek met grote voortvarendheid opgepakt, ook de opstelling van alle betrokkenen is duidelijk in het belang van de consument van de aangeboden informatie.

Links:
The making of Opera in Ahoy
Companions
Opera in Ahoy 2000 La traviata
NetSet.nl
Windows Media technologies

Deelnemende ISPs:
UUNET
World Online
Planet Internet
@Home

Gesprekken met andere ISPs zijn in een afrondend stadium

Noot voor de redactie,

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie