Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Hoger beroeps- en wetenschappelijk onderwijs in Almere

Datum nieuwsfeit: 07-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van Amsterdam

Studeren Het kán in Almere UvA en HvA: Hoger beroeps- en wetenschappelijk onderwijs in Almere

Persbericht 7 januari 2000

De Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) gaan samen met de Gemeente Almere en de Provincie Flevoland verschillende hoger beroeps- en universitaire opleidingen starten in Almere.

Hoger onderwijsplannen voor de nabije toekomst
De UvA en de HvA zullen in de komende jaren diverse opleidingen of onderdelen daarvan starten die aansluiten bij opleidingen van ROC Flevoland en het voortgezet onderwijs in de provincie.

Met ingang van 1 september 2000 start de UvA de brede propedeuse Gedrag en Samenleving, een eerste jaar dat toegang biedt tot ongeveer tien UvA-opleidingen. Na een succesvolle afsluiting van de propedeuse kunnen studenten een van deze UvA-opleidingen in Amsterdam gaan volgen.

Ook in 2000 volgt de vestiging in Almere van een tandheelkundige kliniek van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). ACTA is een samenwerkingsverband van de UvA en de Vrije Universiteit. De kliniek zal als een normale tandartsenpraktijk worden opgezet. Ongeveer 60 studenten van de tandheelkunde-opleiding zullen hier hun klinische ervaring opdoen. Het inwonertal van Almere betekent een gewenste nieuwe markt van potentiële patiënten voor ACTA.

Per 1 september 2001 start de Hogeschool van Amsterdam een Opleiding tot leraar basisonderwijs.

Goede ervaringen met Information Engineering in Almere In september 1998 is in Almere de HBO-opleiding Information Engineering van start gegaan. Information Engineering is een instituut van de Hogeschool van Amsterdam en de Hogeschool Holland dat nauw samenwerkt met het ROC Flevoland. In totaal volgen nu 250 studenten de opleiding waarbij het succesvol toepassen en gebruiken van informatie- en communicatietechnologie een centrale rol speelt. Information Engineering geldt als voorbeeld hoe innovatieve werkvormen, informatietechnologie, kennismanagement en samenwerking met bedrijven in opleidingen kunnen worden geïntegreerd.

Almere en Flevoland aantrekkelijk voor opleidingen, studentenhuisvesting gegarandeerd
Flevoland is een belangrijk wervingsgebied voor de UvA en HvA. De interesse van UvA en HvA is daarnaast ingegeven door de voordelen die Almere biedt. Naast hoogwaardige huisvesting van de opleidingen in het centrum van Almere-Stad is aantrekkelijke studentenhuisvesting door de gemeente gegarandeerd. Studenten zullen hier een kleinschalige en snel vertrouwde leer- en leefomgeving aantreffen die kan bijdragen aan een goede start van hun opleiding.

Uitgebreid onderwijsaanbod past bij de regio
De Provincie Flevoland kan door de samenwerking met UvA en HvA het totale aanbod van onderwijs in de regio verstevigen. Het College van Burgemeester en Wethouders van Almere is enthousiast over de samenwerking met UvA en HvA. Almere groeit uit naar een zichzelf voorzienende stad van meer dan 250.000 inwoners. Uitbreiding van de bestaande onderwijsvoorzieningen is essentieel voor de ontwikkeling van Almere tot een complete stad waar wonen, leren en werken mogelijk is. Hoger onderwijs levert daardoor ook een bijdrage aan de gewenste economische ontwikkeling van Almere en Flevoland en de versterking van het vestigingsklimaat van gemeente en provincie.

Propedeuse Gedrag en Samenleving
In september 2000 gaat de propedeuse Gedrag en Samenleving van de UvA in Almere van start. Dit is een eerste studiejaar voor studenten met een brede interesse in maatschappij- en gedragswetenschappen. De propedeuse biedt naar verwachting een algemene orientatie op de disciplines sociologie, bestuurskunde, culturele antropologie, sociale geografie, psychologie, communicatiewetenschap, pedagogische wetenschappen, rechten, economie en politicologie. In de opzet van de propedeuse zijn ook nieuwe didactische concepten verwerkt, zoals leren leren, leren in teams, praktijkleren en afstandleren. Er is sprake van intensieve studiebegeleiding met behulp van de nieuwste technologie. Na een succesvolle afronding van de propedeuse kunnen studenten doorgaan met de aansluitende UvA-opleiding van hun keuze in Amsterdam.

Belangstellenden zijn op 1 april, 17 juni en 26 augustus welkom op Open Dagen over de Propedeuse Gedrag en Samenleving in Almere.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie