Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Lichte teruggang voor tuinbouw in 1999

Datum nieuwsfeit: 07-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
TuinbouwNet

Tuinbouw doet stap terug

De tuinbouw heeft in 1999 minder goed geboerd dan in het jaar daarvoor. De waarde van de productie daalde met 4 procent naar een kleine 15 miljard gulden. De exportwaarde bleef iets beneden de 22 miljard gulden; dat is 3 procent lager dan in 1998. Het Productschap Tuinbouw heeft dit bekendgemaakt.

De dip volgt op vijf jaar van onafgebroken groei. De teruggang moet op conto worden geschreven van de groenten- en fruitsector. Hier viel de productie door groeizaam weer hoog uit, zodat de prijzen daalden. De fruitsector verkeert in grote problemen. Het aanbod van appelen is structureel te groot. De opbrengstprijs, gemiddeld 50 cent per kilo, lag hierdoor beneden de kostprijs. Stabiel bleef de waarde van de productie in de siergewassensector (bloemen, kamerplanten, bloembollen, boomkwekerijproducten).

De waarde van de groenten- en fruitexport nam sterk af. De uitvoer van verse groente kwam ongeveer 8 procent lager uit op ruim 5 miljard gulden. De export van vers fruit liep zelfs met 12 procent terug naar ruim 2,5 miljard gulden. Vooral de teruggang van de uitvoer naar Rusland was hier debet aan. Tegenover een daling van de exportwaarde van het verse product stond een groei van de export van verwerkte groente en fruit. Er ging vooral meer vruchtensap de grens over.

De siergewassensector maakte pas op de plaats met een export van 10,6 miljard gulden. De uitvoer van snijbloemen liep wel iets terug, maar die van planten nam weer iets toe. De export van bloembollen bleef stabiel op een niveau van 1,4 miljard gulden, die van boomkwekerijproducten zakte tot onder de 900 miljoen gulden.

Verder liet ook de import van tuinbouwproducten een daling zien. De invoer van siergewassen en met name snijbloemen groeide, maar de waarde van de import van verse groente en vers fruit ging fors naar beneden. Dit kwam door lagere prijzen van diverse importproducten zoals tomaten; ook daalde de invoer door het wegvallen van de vraag uit Rusland. Veel Nederlandse handelshuizen zetten in het buitenland ook importproducten af.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie