Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ministerie Financien: eerste inzichten begrotingssaldo 1999

Datum nieuwsfeit: 07-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Financien

Titel: Eerste inzichten begrotingssaldo 1999

De voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer

der Staten-Generaal

Uw brief van/kenmerk

Ons kenmerk

Den Haag

BZ 2000-00023 M

7 januari 2000

Onderwerp

Eerste inzichten begrotingssaldo 1999

Het is mij een genoegen om u het nieuws te kunnen melden over de ontwikkeling van de overheidsfinanciën. De eerste inzichten over de uitkomsten van het begrotingsjaar 1999 indiceren dat dit jaar vrijwel zeker is afgesloten met een begrotingsoverschot. De precieze omvang van het overschot is thans nog niet bekend, maar zal naar verwachting circa ¼% BBP bedragen. Dit is een mooie afsluiting van een eeuw die in de laatste 40 jaar bijna onafgebroken tekorten heeft laten zien.

Dat dit overschot nu optreedt, heeft meerdere oorzaken. Een belangrijke oorzaak is de aanhoudend gunstige economische ontwikkeling in de afgelopen jaren, die heeft geleid tot forse belastingmeevallers en ook heeft bijgedragen aan lagere uitgaven aan onder andere rente en sociale zekerheid. Ook van groot belang is de beheerste ontwikkeling van de overheidsuitgaven in de afgelopen jaren.

De in deze brief gemelde uitkomst is gebaseerd op de eerste inzichten over 1999. Later deze maand beschik ik over gedetailleerde informatie, die de basis zal vormen voor de nog voor het einde van deze maand op internet te publiceren IMF-rapportage over het EMU-saldo 1999 (www.minfin.nl). Informatie over o.a. de omvang van de structurele belastingmeevaller, de uitkomsten per budgetdisciplinesector en de uitkomsten per begroting wordt opgenomen in de Voorlopige Rekening, die uiterlijk op 1 maart aan de Staten-Generaal zal worden gezonden.

DE MINISTER VAN FINANCIEN,

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie