Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ziekenfondswet Zelfstandigen strijdig met sociaal handvest

Datum nieuwsfeit: 11-01-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ziekenfondswet Zelfstandigen strijdig met sociaal handvest

Datum: 11-01-2000

WET ZIEKENFONDS ZELFSTANDIGEN STRIJDIG MET SOCIAAL HANDVEST

De Wet Zelfstandigen in het Ziekenfonds blijkt strijdig te zijn met het Europees Sociaal Handvest, dat Nederland verplicht om verschillende tijdvakken van verzekering aan elkaar te verbinden. Het jojo-effect dat het gevolg is van deze wet verhindert de kleine zelfstandigen echter hun verzekering onbelemmerd voort te zetten. Aan FNV Kiem en aan de NVJ is gevraagd om een zogenaamde collectieve klachtenprocedure tegen deze wet aan te spannen.

Nederland heeft zich in het kader van het Europees Sociaal Handvest verplicht tot het nemen van maatregelen ter waarborging van:

"b. de verlening, handhaving en het herstel van rechten op sociale zekerheid, o.a. door het samenstellen van tijdvakken van verzekering of tewerkstelling der betrokkenen overeenkomstig de wetgeving van elk der Overeenkomstsluitende Partijen." (artikel 12 sub 4.b van het Europees Sociaal Handvest)

Geheel in strijd daarmee neemt Nederland nu een maatregel, die het bepaalde groepen verzekerden onmogelijk maakt hun huidige rechten op sociale zekerheid (voortvloeiend uit hun particuliere polis) te handhaven. In plaats van het "samenstellen van tijdvakken van verzekering" dwingt de Nederlandse overheid kleine zelfstandigen nu hun verzekering in 2 en eventueel 3 geheel disjuncte tijdvakken op te knippen.

Ook heeft Nederland zich een verplichting op zich genomen om

"3. te streven naar een geleidelijke verhoging van de sociale zekerheidsnormen" (artikel 12 sub 3 van het Europees Sociaal Handvest)

Valt een afbraak van de sociale zekerheid van bepaalde groepen (particulier) verzekerden hiermee te rijmen?

De actievoerende kleine zelfstandigen hebben aan FNV Kiem (zelfstandige kunstenaars) en aan de NVJ (freelance journalisten) gevraagd om een 'Collective Complaint' procedure tegen de Wet Zelfstandigen in het Ziekenfonds te starten.

Meer informatie over de 'Collective Complaint' procedure van het Europees Sociaal Handvest: www.dhdirhr.coe.fr/SocialCharter/Index.html

Actuele informatie over het Ziekenfonds voor kleine zelfstandigen: www.monitor.nl/ziek.htm

Jan Ehrhardt,
(Jan.Ehrhardt@monitor.nl)
020 6203930

Organisatie: Monitor

adres: Postbus 93.580

postcode: 1090 EB

woonplaats: Amsterdam

Telefoon: 020 6203930

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie