Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Theaterproject 'Heart Beat' PvdA voor jongeren en politiek

Datum nieuwsfeit: 11-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Partij van de Arbeid

Theaterproject 'Heart Beat'

Veel jongeren vinden politiek helemaal niets. Het is een ver van mijn bed show, saai en hun taalgebruik is niet te begrijpen. Voor politieke partijen is het moeilijk om jongeren te bereiken, laat staan om hen aan zich te binden. De PvdA is al een aantal jaren bezig met de noodzaak om methodes te ontwikkelen om jongeren te bereiken. Een goed voorbeeld hiervan zijn de Future festivals tijdens de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen in 1998 of de diverse scholentournees die gehouden zijn. Altijd dus op zoek naar nieuwe wegen. Vanaf de zomer 1999 is er het plan bedacht om theater en politiek te koppelen. Een theaterstuk door, voor en over jongeren. Over hoe zij de toekomst zien, die van zichzelf, van de stad en die van Nederland: waar lopen zij tegenaan, hoe zien zij de politiek en wat is hun mening over diverse zaken. Doormiddel van dit project willen we de politiek, m.n. de PvdA, een spiegel voor houden en hen in contact laten komen met jongeren. We proberen jongeren tussen de 14 en 18 jaar te bereiken die vooral zitten op het VMBO. Vooral met deze groep jongeren hebben politike partijen, in dit geval de PvdA, weinig contact.

Het theaterstuk zal ongeveer 1,5 a 2 uur bedragen. Het zal een combinatie zijn van muziek, toneel, dans en cabaret. De jongeren komen spelenderwijs zelf tot een scenario, dus niet vooraf bedacht en door anderen opgelegd. Naast een groot onderdeel van ongeveer 45 minuten zal het aangevuld worden met allemaal kleine onderdelen die ook los van elkaar opgevoerd kunnen worden. Het stuk zal makkelijk opvoerbaar en uitvoerbaar zijn (weinig decorstukken, meer gericht op schmink, licht kleding en geluid). De première van het stuk zal tijdens het PvdAcongres in juni zijn. Het is de bedoeling een voor-premiere te houden in de Tweede Kamer voor de PvdA fractie. Na de zomer van 2000 willen wij het stuk in diverse plaatsen op voeren: scholen, jongerencentra, plaatselijke afdelingen van de PvdA of bij landelijke PvdAS of JS activiteiten/bijeenkomsten. Door dat het allemaal losse stukken zijn kun je per keer een ander programma samenstellen. Misschien is het ook mogelijk dat een aantal kamerleden mee spelen.

Binnen het PvdA jongerenplatform * is er een groep jongeren actief die zich richten op multiculturaliteit "de Smarties". Zij zullen binnen het project de politieke vertaalslag gaan maken. In de gesprekken met jongeren willen zij een signalerende functie vertolken naar de politiek. Zij zullen ook bij de repetities aanwezig zijn. Tijdens het congres willen zij een inhoudelijk onderdeel hierover verzorgen.

De organisatie wordt getrokken door het Opleidingsinstituut van de PvdA en de Jonge Socialisten. Voor de artistieke vertaling hebben zij 7-Arts in gehuurd. 7-Arts is een Amsterdamse theatergroep die al enige jaren actief is en veel ervaring hebben met het werken met jongeren en theater.

* Jongerenplatform is een overleg tussen ierdereen die binnen de PvdA met jongeren bezig is. De partijen die nu eraan deelnemen zijn de JS, het Opleidings Instituut en het PvdA bestuur.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie