Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Optiebeurs: Rentespook blijft stemming drukken

Datum nieuwsfeit: 12-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Amsterdam Exchanges

12 Jan 2000 Rentespook blijft stemming drukken Stemmingsbeeld optiebeurs

Rentespook blijft stemming drukken

Het rentespook blijft de beurzen in Europa en Amerika in haar greep houden. Ook Amsterdam Exchanges ontkwam niet aan haar invloed. De AEX-index opende woensdag 12 januari 8,51 punten lager op 640,61. De index bleef de gehele dag rond deze koers schommelen om uiteindelijk te sluiten op 638,40.

Vier fondsen drukten de AEX-index sterk. Baan, Elsevier, Ahold en KPN Telecom verloren op de effectenbeurs kostbare punten. Op de optiebeurs waren de callopties van Baan flink rond aan het gaan. Ook de callopties van Elsevier lagen goed in de markt. Verrassend is dat er nauwelijks werd gehandeld in opties op KPN Telecom. Terwijl dit fonds op de effectenvloer flink in kon leveren, zon 4,75%, gingen er amper opties van de hand.

De Amsterdam Midkap-index presteerde iets beter dan de AEX-index. Maar ook zij moest vandaag aan punten inleveren. De AMX-index opende 8,55 punten lager op 643,99 en nam een duikvlucht naar 630,39. Maar in de loop van de ochtend herstelde de Midkap zich weer zodat ze met een licht verlies van 0,13 punten sloot op 643,76. Het herstel van de Midkap was vooral te vinden in de fondsen CSM en Endemol die beide de koers op de effectenbeurs flink zagen stijgen. Randstad drukte de index echter door s 2,30 in te leveren op het aandeel. De lagere winstcijfers waren hier debet aan. Op de optiebeurs was er veel belangstelling voor de Midkapfondsen Getronics en Randstad. Het meerendeel van de opties op het fonds Randstad waren callopties. Bij Getronics werden ongeveer evenveel calls als puts verhandeld.

Het meest verhandelde fonds op de optiebeurs was ABN Amro. Zij ws goed voor ruim 10% van de gehele omzet. De meeste handel was in callopties. Goede tweede was Baan die zich kon verheugen op een groot aantal verhandelde callopties. Bijna 20.000 optiecontracten gingen van de hand. Ahold en AEX streden om de derde en vierde plaats en wisten beiden ruim 6,5% van de omzet te behalen.

De rentevrees wist een duidelijk stempel te drukken op de gehele handel. Dat was op de optiebeurs ook merkbaar. Er werden in het totaal zon 190.000 optiecontracten en 12.000 futurescontracten verhandeld. De beleggers deden het vandaag merkbaar rustig aan.

© Amsterdam Exchanges / Marketingcommunicatie

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie