Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Samenwerking ANP Foto en Spaarnestad Fotoarchief

Datum nieuwsfeit: 12-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

ANP FOTO

Samenwerking ANP Foto en Spaarnestad Fotoarchief

Haarlem,Den Haag, 12 januari 2000

ANP Foto heeft een deel van haar collectie in bewaring gegeven bij het Spaarnestad Fotoarchief in Haarlem. Het gaat hier in eerste instantie om ruim 800 plakboeken waarin het ANP vanaf 1955 dagelijks de nieuwsdienstproductie van de fotoafdeling heeft bijgehouden, plus de bijbehorende negatieven. Ook bevindt zich hieronder een aantal boeken met speciale fotocollecties van het koninklijk huis en de Olympische Spelen. Gezamenlijk vormen de boeken een uniek chronologisch overzicht van 50 jaar fotojournalistiek. Naast al het materiaal van de eigen ANP-fotografen, bevatten ze tevens selecties van (foto-)persbureaus als UPI, EBU, EPU en EPA dat door het ANP naar de Nederlandse dagbladen werd verspreid.

In de afgelopen jaren heeft het ANP haar fotoprint-archieven geschoond en digitaal toegankelijk gemaakt. Uit deze archieven is al het eigen ANP-fotomateriaal en al datgene wat is gedigitaliseerd, bewaard gebleven en apart opgeslagen. Vooralsnog is dit materiaal niet meer middels een fysiek archief, maar wel via het digitale archief toegankelijk bij het ANP via een aansluiting op de beeldbank. Desgewenst kunnen er uit dit digitale archief nieuwe fotoprints gemaakt worden, beelden op CD worden gezet of digitaal via ISDN of e-mail worden verstuurd. De prints in de plakboeken zijn nu met de bijbehorende negatieven ondergebracht bij het Spaarnestad Fotoarchief (SFA).

Het SFA conserveert haar eigen collectie van tegenwoordig ongeveer 5 miljoen documentaire foto's en beschikt daarvoor over klimatologisch beheerste archiefruimten waarin de fotoboeken van het ANP tegen de vergankelijkheid worden beschermd. Het ANP materiaal is via datum toegankelijk en beschikbaar voor gebruik. Op afspraak kunnen de foto's worden bekeken en besteld via de fotouitleen van het SFA, levering van beelden gebeurt digitaal via ISDN of CD-ROM. Daarnaast bevinden veel van de foto's uit de plakboeken zich ook in de digitale beeldbank van het ANP te Rijswijk. Ook die beeldbank is te raadplegen, zodat de foto's ook op die wijze beschikbaar zijn voor gebruik.

Voor het SFA in Haarlem is deze ANP collectie een welkome aanvulling op de vele historische (pers-) archieven die ze al beheert. Het SFA en ANP Foto streven er nu naar gezamenlijk meer activiteiten te gaan ontwikkelen. Deze samenwerking zal zich bijvoorbeeld richten op het ontsluiten van archieven, het opzetten van tentoonstellingen, het uitbrengen van speciale producten en het gezamenlijk leveren van beeldmateriaal aan derden. Zo zijn de foto's voor het boek 'De top 500; de 500 beste Nederlandse sporters van deze eeuw' voor een groot deel geleverd door het SFA en ANP Foto. Overigens werken de beide organisaties al langer samen. Via verschillende collecties beschikte het SFA reeds over foto's van het ANP. Het SFA verzorgt ook van dit beeldmateriaal de levering en de afhandeling van de vergoedingen voor copyrights.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met ondergetekenden:

 
  ANP Foto             Spaarnestad Fotoarchief 
  Edouard van Arem         Joop van Gennip 
  business manager foto      directeur 
Postbus 1 Postbus 3118
2501 AA DEN HAAG 2001 DC HAARLEM

Handelskade 49 Groot Heiligland 47 2288 BA RIJSWIJK 2011 EP HAARLEM

t (070) 41 41 109 t (023) 518 51 51 f (070) 41 40 459 f (023) 532 33 11 e-mail (Edouard.van.Arem@anp.nl) e-mail (info@spaarnefoto.nl)

12 jan 00 14:30

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie