Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Herindeling Ter Aar geen uitgangspunt meer voor Zuid-Holland

Datum nieuwsfeit: 12-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Zuid-Holland

12-01-2000

Herindeling Ter Aar geen uitgangspunt meer voor GS

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland beginnen geen herindelingsprocedure voor de gemeente Ter Aar. De optie van een gemeentelijke herindeling van Ter Aar is voor hen geen uitgangspunt meer. Ze zijn het eens met het onderzoeksbureau Van Naem en Partners dat Ter Aar na de bestuurlijke problemen van de afgelopen jaren op de goede weg is.

Anderhalf jaar geleden stonden de zaken er anders voor. GS vonden toen een zelfstandig voortbestaan van Ter Aar eigenlijk geen reële optie. Het daarna onder waarnemend burgemeester L.J. Lyklema ingezette veranderingsproces heeft inmiddels belangrijke politiek-bestuurlijke en ambtelijke verbeteringen opgeleverd.

Ter Aar moet nu verder werken om de verbeteringen in bestuur en organisatie te bestendigen, en daarbij aan bepaalde voorwaarden voldoen. De gemeente moet GS laten weten hoe ze dat denkt in te vullen. Als het gemeentebestuur heeft aangegeven hoe en op welke termijn het aan de voorwaarden zal voldoen zal de Commissaris van de Koningin de gemeente nader berichten over de verdere gang van zaken rond de burgemeestersvacature in Ter Aar.

Verbetering
In 1998 was uit onderzoek van Van Naem en Partners naar voren gekomen dat Ter Aar vanwege de langdurige bestuurlijke problemen niet langer zelfstandig zou moeten voortbestaan en dat de oplossing bij gemeentelijke herindeling lag. Gedeputeerde Staten vroegen Ter Aar op basis van het onderzoek een visie op de toekomst te geven. De gemeente zette daarop bestuurlijk en organisatorisch een veranderingsproces in en wilde eerst de uitkomsten daarvan laten zien. Een onderzoek naar de resultaten van de veranderingen is in het najaar van 1999 gehouden op initiatief van de gemeente, met Ter Aar en de provincie als opdrachtgevers.

Het onderzoek wijst uit dat het veranderingsproces goed gestart is en dat er politiek-bestuurlijk en ambtelijk belangrijke verbeteringen zijn doorgevoerd en dat daardoor de bestuurskracht van de gemeente duidelijk is toegenomen. Ter Aar moet nog wel laten zien dat er sprake is van een blijvende substantiële verbetering. Daartoe moet worden voldaan aan een aantal voorwaarden, waaronder :

- de ontwikkeling van een integrale lange-termijnvisie

- bij openstelling van de burgemeestersvacature een actieve betrokkenheid van de Commissaris van de Koningin

* verdere ontwikkeling van de structuur en de taken van het management
* uitwerking van het personeelsmanagement * versterking van kennis, vaardigheden en mobiliteit van de medewerkers.

GS hebben de gemeente gevraagd aan te geven hoe ze dat gaat aanpakken.

Rijnstreek
Voor Gedeputeerde Staten is de optie van een gemeentelijke herindeling van Ter Aar nu van de baan. Wel verwachten GS van Ter Aar dat men een antwoord gaat formuleren op de vraag of de gemeente bestuurlijk, ambtelijk en financieel in staat is de komende vijftien à twintig jaar het leeuwendeel van de taken zelfstandig te vervullen.

Ter Aar is een van de gemeenten van de Rijnstreek die samen initiatieven hebben ontplooid om onderzoek te laten verrichten naar de bestuurlijke toekomst van het openbaar bestuur in de Rijnstreek. GS willen met de gemeentebesturen in de Rijnstreek nagaan hoe zij dit onderzoek kunnen ondersteunen.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie