Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

VNO-NCW: verbeteringen belastingplan sigaar uit eigen doos

Datum nieuwsfeit: 12-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Vereniging VNO-NCW

Persbericht
Afdeling Public Relations VNO-NCW

Adres/Address
'Malietoren'
Bezuidenhoutseweg 12
Den Haag
Telefoon/Phone
..-31 (0)70 349 01 67
Telefax/Fax
..-31(0)70 349 01 77
Postadres/Postal Address
Postbus 93002
2509 AA Den Haag
E-mail
communicatie@vno-ncw.nl

VNO-NCW: verbeteringen belastingplan vaak sigaar uit eigen doos

Den Haag, 12 januari 2000 - De regering heeft in de plannen voor de belastingherziening belangrijke door VNO-NCW bepleite verbeteringen aangebracht. Een aantal wijzigingen gaat echter niet ver genoeg of het zijn sigaren uit eigen doos. Dat zegt de
ondernemingsorganisatie VNO-NCW in een reactie op de woensdag naar de Tweede Kamer gestuurde nota van wijziging op de voorstellen voor de belastingherziening 2001.

VNO-NCW vindt dat de wijzigingen in de oudedagsvoorzieningen een stap in de goede richting zijn, maar niet ver genoeg gaan. Er is nog steeds geen sprake van een gelijke opbouwmogelijkheid voor collectieve en individuele oudedagsvoorzieningen. Verder moet de mogelijkheid om via lijfrentes pensioentekorten weg te werken, aanzienlijk worden verruimd door een uitbreiding van de reserveringsregeling. Ook moet de eerbiedigende werking voor lopende kapitaalverzekeringen, die VNO-NCW toejuicht, tot bestaande lijfrentecontracten worden uitgebreid.

Onbegrijpelijk vindt VNO-NCW dat de kosten van handhaving van het spaarloon en het premiesparen op de werkgevers worden verhaald. Dat betekent een lastenverzwaring voor ondernemers van bijna 400 miljoen gulden. De regering heeft zelf opgemerkt dat de spaarregelingen zich in brede zin hebben bewezen vanwege hun positieve effecten op de loonontwikkeling en de arbeidskosten. Het leggen van de lasten bij werkgevers, waardoor de loonkosten alsnog worden verhoogd, staat haaks op het regeringsstandpunt.

Sigaren uit eigen doos zijn de reparatie van de middeninkomens en het ongedaan maken van de lastenverzwaring voor houders van een zogenoemd aanmerkelijk belang in een vennootschap (zoals directeuren-grootaandeelhouder). "Op zichzelf zonder meer positieve maatregelen, maar door het gebruiken van overschotten uit het werkloosheidsfonds en het gebruiken van de opbrengst van de derde tranche vergroening wordt de rekening door belanghebbenden zelf betaald."

Positief is VNO-NCW over de verruiming van het bereik van de arbeidskorting, waardoor ook werknemers met kleine banen voor deze korting in aanmerking komen. Negatief oordeelt VNO-NCW daarentegen over het verlagen van het toptarief tot 52%. De ondernemingsorganisatie wijst erop dat het Nederlandse toptarief in internationaal gezien nog altijd te hoog is.

Ernstig bezwaar heeft VNO-NCW tegen het vervallen van de mogelijkheid arbeidskosten van het inkomen af te trekken. "Een fundamenteel onjuiste maatregel, die tot onredelijke uitkomsten kan leiden en de druk op werkgevers om kosten te vergoeden, vergroot", aldus VNO-NCW.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie