Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Jaarcijfers PVE: Inkomen en werkgelegenheid in sector dalen

Datum nieuwsfeit: 12-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Productschappen Vee, Vlees en Eieren

Persbericht 3, 12 januari 2000

Inkomen en werkgelegenheid flink in de min, zo blijkt uit de voorlopige jaarcijfers over 1999.

De financiële resultaten op de varkens- en pluimveebedrijven zijn het afgelopen boekjaar sterk verslechterd. Terwijl de kosten in het jaar ervoor gedekt werden door de opbrengsten, was dat in het jaar 1998/99 nog maar voor 74% het geval. Door iets betere prijzen in de varkenshouderij loopt de dekking in 1999/2000 iets op tot gemiddeld
79%.

Het inkomen op het varkens- en pluimveebedrijf is gemiddeld zo'n ƒ 200.000,- gedaald naar bijna ƒ 70.000,- negatief. Omdat de betaalde belastingen in het jaar 1998/1999 vrijwel in evenwicht waren met de inkomsten van buiten het bedrijf, liepen de besparingen met eenzelfde bedrag terug tot ruim ƒ 130.000,- negatief. De lichte verbetering in de varkenshouderij draagt ertoe bij dat de ontsparingen op het varkens- en pluimveebedrijf volgens het LEI in het boekjaar
1999/2000 uitkomen op ƒ 80.000,- negatief. In de pluimveehouderij lopen de ontsparingen verder op.

Het LEI concludeert dat de varkens- en pluimveehouderij zich in een ongekend nijpende financiële situatie bevinden. Voor veel bedrijven staat de continuïteit zelfs op het spel, zoals de fokvarkensbedrijven, de gesloten varkensbedrijven en leghennenbedrijven die in twee jaar zo'n ƒ 300.000,- hebben ingeteerd.

Werkgelegenheid gedaald

De werkgelegenheid in de Nederlandse vee, vlees en eiersector is in
1999 met bijna 4% gedaald. Dit blijkt uit voorlopige resultaten van de vernieuwde arbeidsmonitor, die het EIM in opdracht van de PVE uitvoert. De cijfers zijn nu grotendeels gebaseerd op statistieken van het GUO.

Er werken momenteel 120.000 mensen (zelfstandigen, gezinsleden en werk-nemers) in de productiekolom. Het arbeidsvolume in mensjaren uitgedrukt ligt op 92.500. Vooral in de primaire sector is de werkgelegenheid gedaald (-9%). Deze forse daling doet zich vooral in de varkenssector en bij gespecialiseerde vleesveebedrijven en komt vooral omdat bedrijven ermee stoppen.

In de verwerkende industrie is de werkgelegenheid in 1999 met ruim 2% gestegen. De groei zit vooral in de roodvleessector en de vleeswarenindustrie en is ontstaan door de productiegroei van varkensvlees en vleeswaren. Verder is het afgelopen jaar veel geïnvesteerd in de toegevoegde waarde, wat veelal geschiedt via arbeidsintensieve processen.

De werkgelegenheid in de veehandel is met 9% gedaald. Dit is trendmatig en komt door hechtere, directe relaties tussen de primaire sector en slachterijen. De werkgelegenheid in de detailhandel is dit jaar met 3% gestegen. Deze stijging doet zich bij slagerijen en supermarkten voor. Het is opvallend omdat steeds meer vlees voorverpakt via de zelfbediening wordt aangeboden. Duidelijk is wel dat de verschuiving van de traditionele slager naar de traiteur met een veel breder aanbod van producten en ook complete gerechten in het assortiment, een positieve bijdrage levert aan een groeiende werkgelegenheid in deze bedrijfstak.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie