Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Uitstekend ondernemingsklimaat in Tilburg volgens onderzoek

Datum nieuwsfeit: 12-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Tilburg

12-1-2000

Tilburg: uitstekend ondernemingsklimaat

Vergelijkend onderzoek naar ondernemingsklimaat in opdracht EZ

Tilburg scoort zeer hoog onder de 25 grote steden voor wat betreft het ondernemingsklimaat. Dit blijkt uit een vergelijkend onderzoek dat in 1999 is uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken.

Het onderzoeksbureau Research voor Beleid uit Leiden interviewde in totaal bijna 4000 ondernemers. In het nu vrijgekomen rapport "Benchmark gemeentelijk ondernemingsklimaat" scoort Tilburg op de 34 onderzochte aspecten in meer dan de helft bij de top-drie. Binnen Brabant scoort ook Helmond goed.

Gevraagd naar hun mening waren de Tilburgse ondernemers vooral tevreden over de dienstverlening, het ruimtelijk beleid en de communicatie. Wat betreft de dienstverlening noemen ze met name de organisatorische kant. De gemeente is goed bereikbaar, de ambtenaren staan open voor contacten met ondernemers, afspraken worden goed nagekomen en vragen relatief snel beantwoord.
De ondernemers hebben grote waardering geuit voor de open opstelling van hun lokale overheid. Er wordt gewezen op de bijna continue interactie die zij beleven.

Er is ook commentaar. Tilburg haalt op dit moment volgens het rapport niet het optimale resultaat uit het startersbeleid, toerisme en stadspromotie. Een extra kwaliteitsimpuls aan de binnenstad wordt wenselijk genoemd. Als risico noemt het rapport de kwakkelende regionale samenwerking. Andere grote steden hebben zaken als promotie en bereikbaarheid met name via een sterk regionaal verband met succes ontwikkeld.

Anders dan tot nu toe werd aangenomen zijn de ondernemers redelijk tevreden over de bereikbaarheid van hun bedrijven per auto, terwijl ze de bereikbaarheid per openbaar vervoer als zwak ervaren. De geïnterviewden is ook gevraagd naar een rapportcijfer voor de tegenprestatie die Tilburg levert voor de opgelegde belastingen, een teer punt onder ondernemers. Tilburg krijgt hiervoor een zes min, waar alle andere grote gemeenten een onvoldoende krijgen uitgereikt. Gevraagd naar een afrondend rapportcijfer krijgt Tilburg van de geënqueteerde bedrijven een zeven-min, wat ruim boven het landelijk gemiddelde ligt.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie