Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CBS: Industriële productie blijft op hoog niveau

Datum nieuwsfeit: 13-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

CBS

Industriële productie blijft op hoog niveau

Het volume van de industriële productie ligt in november van 1999 op nagenoeg hetzelfde niveau als in oktober. Ten opzichte van november 1998 komt de industriële productie bijna 4% hoger uit. Uit voorlopige cijfers van het CBS blijkt verder dat de industriële productie over de eerste elf maanden van 1999 ruim 0,7% hoger ligt dan in dezelfde periode van 1998.

Chemie en bouwmaterialen sterk gegroeid
De industriële productie is in november 1999 in vergelijking met november 1998 met bijna 4% gestegen. Deze stijging wordt met name veroorzaakt door de sterke groei in de chemische industrie en de hout- en bouwmaterialenindustrie. In beide sectoren is de productie met meer dan 10% gegroeid, aldus het CBS. In de textiel-, kleding- en lederindustrie daarentegen kwam de productie in november 1999 ongeveer 1% lager uit dan een jaar eerder.

Gestage groei productie industrie
Ondanks een afname in de eerste vier maanden van 1999 komt de industriële productie over de eerste elf maanden van 1999 toch hoger uit dan in dezelfde periode van 1998. Dit is een gevolg van een sterke productiestijging vanaf september 1999 in de chemische industrie en de hout- en bouwmaterialenindustrie. Minder sterke productiestijgingen zijn waargenomen in de voedings- en genotmiddelenindustrie en de rubber- en kunststofverwerkende industrie. In de metaalindustrie was de productie over de eerste elf maanden van 1999 ongeveer even hoog als in dezelfde periode van 1998. De enige productiedaling is waargenomen in de textiel-, kleding- en lederindustrie. Hierbij wordt opgemerkt dat de productie in de eerste elf maanden van 1998 fors hoger lag dan in de eerste elf maanden van 1997.

Technische toelichting
De productie-index is een samengesteld gewogen volume index van de toegevoegde waarde. De wegingen worden ontleend aan de meest recente Nationale Rekeningen. Voor zover bij de samenstelling van de index gebruik wordt gemaakt van omzetten en of voorraadwaarderingen wordt er rekening gehouden met prijsveranderingen. De bij jaar-op-jaar (november 1999 ten opzichte van november 1998) vergelijkingen genoemde percentages zijn gecorrigeerd voor het gemiddeld aantal werkdagen per maand. Bij de berekening van het aantal werkdagen wordt rekening gehouden met het aantal zaterdagen en zondagen in de maand, alsmede met algemeen geldende feestdagen. Bij maand-op-maand (november 1999 ten opzichte van oktober 1999) vergelijkingen zijn de gegevens bovendien gecorrigeerd voor seizoeninvloeden. De cijfers hebben een voorlopig karakter. Cijfers over de industriële productie van voorafgaande maanden kunnen zijn aangepast op grond van de meest recente gegevens.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie