Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Historici nemen politieke stijlen onder de loep aan RUG

Datum nieuwsfeit: 13-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Historici nemen politieke stijlen onder de loep

Een team van historici gaat onder leiding van dr. Henk te Velde aan de Rijksuniversiteit Groningen de ongeschreven regels proberen te ontcijferen van de Nederlandse politieke tradities. Zij doen dit met distantie, zoals een cultureel antropoloog het gedrag van een vreemd volk zou beschrijven. NWO-Geesteswetenschappen heeft daarvoor een PIONIER-subsidie toegekend. Tot nu toe hebben Nederlandse historici deze antropologische aanpak zelden gekozen. Zij beperkten zich tot de geschiedschrijving van de politieke besluitvorming en machtwisselingen, zonder aan de politieke stijl veel aandacht te besteden.

De PIONIER-historici beklemtonen het belang van de stijl van taal en gedrag in de politiek. Het imago van een politicus of een politieke partij bepaalt immers, soms nog meer dan het programma, hoe groot de achterban van de partij is. Dat is vanaf de negentiende eeuw zo geweest. De historici zullen onder meer in de Handelingen van de Tweede Kamer speuren naar typerende uitdrukkingen en gedrag van politici. Daarnaast zoeken ze naar kenmerkende manieren waarop politici en politieke partijen zich presenteren aan de kiezer. Zo hopen ze de stijl van de liberalen, socialisten, katholieken en antirevolutionairen te doorgronden. De Nederlandse stijlen zullen de historici vergelijken met stijlen van politieke praktijken uit andere West-Europese landen. Zo trachten ze overeenkomsten te ontdekken in de manier waarop de politiek werkt. De politieke bewegingen uit de tweede helft van de negentiende eeuw blijken bijvoorbeeld in het algemeen een religieuze kleur te hebben gehad. Zo werden de politieke leiders in deze tijd vereerd als een messias of een profeet. Blijkbaar komt de functie van politiek in West-Europa in deze tijd voor een deel overeen met de functie van religie.
De historici besteden in het PIONIER-project aandacht aan aspecten van de politiek die tot dusver nauwelijks systematisch werden bestudeerd, zoals anekdotes over politiek leiders, of de veranderende rol van ministers en de voorzitter in het parlement. Daarnaast proberen ze de herkomst en functie van conventies in het politieke debat, zoals interrupties of aanhef, te achterhalen. Ook richten de historici zich op de vergadergewoontes, de kenmerkende bijeenkomsten en massamanifestaties en de internationale contacten van de antirevolutionaire, socialistische en katholieke politieke traditie in Nederland.

Nadere informatie bij:

* dr. Henk te Velde (RUG)

* tel. 050 3637248 of 050 5260865, fax 050 3637253
* e-mail (H.te.Velde@let.rug.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie