Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuw communicatiesysteem tussen genen ontdekt

Datum nieuwsfeit: 13-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Nieuw communicatiesysteem tussen genen ontdekt

Door het inbrengen van extra kopieën in een celkern kan een bepaald gen op non-actief worden gesteld (gene-silencing). Biologen aan de Universiteit Wageningen ontdekten in een NWO-project bij de schimmel Phytophthora dat het uitschakelen van één gen via gene-silencing in een celkern tot het stilleggen van alle identieke genen in de andere celkernen binnen de cel leidt. Phytophthora heeft meerdere celkernen in één cel. De nieuwe ontdekking wijst op een vooralsnog onbekende vorm van communicatie tussen genen.

Genen worden via twee processen 'aan- en uitgezet'. Het eerste proces verloopt via de zogeheten transcriptiefactoren: specifieke eiwitten in de cel bevorderen of blokkeren de aanmaak van RNA. RNA brengt de informatie van het DNA over naar de cel, waar de eiwitten worden gemaakt. Het tweede proces is de gene-silencing. Dit proces kan kunstmatig worden opgewekt. Er wordt aangenomen dat het daarnaast een natuurlijke vorm van genregulatie is. Waarschijnlijk pakt het DNA zich hierbij op specifieke plaatsen zo samen dat een gen niet meer kan worden afgelezen.

De biologen ontdekten nu dat celkernen onderling communiceren over welke genen door gene-silencing zijn stilgelegd. Ze zoeken nu naar de signaalstoffen waarmee de kernen binnen één cel elkaar onderling 'inlichten'. Ze vermoeden dat hierbij afwijkende stukjes RNA zijn betrokken die ontstaan bij het aflezen van al gedeeltelijk in elkaar gepakt DNA.

De biologen weten nog niet of de onderlinge afstemming van gene-silencing ook tussen kernen uit nabije cellen kan plaatsvinden. Ook is nog onduidelijk of dezelfde vorm van coördinatie ook voorkomt in andere organismen. Als de coördinatie van de gene-silencing tussen celkernen uit verschillende cellen bij zoogdieren plaatsvindt, kan deze mogelijk gebruikt worden voor het ontwikkelen van gentherapieën. Dan leidt het stilleggen van een gen via het kunstmatig opwekken van gene-silencing in één celkern tot inactiviteit van het gen in andere cellen.
De biologen waren tevens in staat voor het eerst specifieke genen van de schimmel Phytophthora uit te schakelen. Phytophthora is de voornaamste ziekteverwekker bij de aardappel. Zo kwamen ze erachter dat tabak een resistentiegen tegen de schimmel moet hebben. Tabak blijkt namelijk geïnfecteerd te worden door een stam van Phytophthora, waarvan een bepaald gen is uitgeschakeld. Tabak herkent de ziekteverwekker blijkbaar via dit gen.

Nadere informatie bij:

* ir. Pieter van West (University of Aberdeen)
* tel. 00 44 1224 273023, fax 00 44 1224 273144
* e-mail (mbi121@abdn.ac.uk) of (baukje.deroos@staff.nutepi.wau.nl)
* Promotie 14 januari.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie