Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Juridische problemen bij vermissingen verminderd

Datum nieuwsfeit: 14-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

RVD/DV

MINISTERRAAD: JURIDISCHE PROBLEMEN BJ VERMISSING VERMINDERD...

Ministerie van Justitie
Persbericht Ministerraad
14 januari 2000

JURIDISCHE PROBLEMEN BIJ VERMISSINGEN VERMINDERD

De ministerraad heeft ingestemd met een wetsvoorstel van minister Korthals van Justitie tot wijziging van een aantal bepalingen van het Burgerlijk Wetboek. Deze geven in de praktijk thans voor de achterblijvers van vermiste personen aanleiding tot problemen. Het gaat daarbij vooral om artikel 413 van boek 1 BW. Volgens dit artikel kan in de regel pas na verloop van vijf jaar na het vermist raken de verklaring van vermoedelijk overlijden aan de rechtbank worden gevraagd. De verklaring van vermoedelijk overlijden is voor de achterblijvers van belang, bijvoorbeeld om een nieuw huwelijk of geregistreerd partnerschap te kunnen aangaan, om recht op pensioen te kunnen krijgen of om de levensverzekeringsuitkering te ontvangen. Voorgesteld wordt een bekorting van die termijn van vijf jaar tot één jaar. Een persoon moet dan dus een jaar vermist zijn en er moeten bovendien omstandigheden of aanwijzingen zijn die zijn overlijden waarschijnlijk maken.
De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 14.01.2000

14 jan 00 15:48

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie