Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

VVTV-beleid voor Afghaanse asielzoekers gehandhaafd

Datum nieuwsfeit: 14-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

RVD/DV

MINISTERRAAD: VVTV-BELEID VOOR AFGHAANSE ASIELZOEKERS.........

Ministerie van Justitie
Persbericht Ministerraad
14 januari 2000

VVTV-BELEID VOOR AFGHAANSE ASIELZOEKERS GEHANDHAAFD; PAKISTAN

VERBLIJFSALTERNATIEF

De ministerraad heeft ingestemd met het ambtsbericht over de situatie in Afghanistan dat door minister van Aartsen van Buitenlandse Zaken werd aangeboden én met de hieruit volgende brief van staatssecretaris Cohen van Justitie aan de Tweede Kamer. De belangrijkste conclusies zijn dat het vvtv-beleid voor Afghaanse asielzoekers wordt gehandhaafd en dat ook het beleid dat Afghanen die langer dan twee weken hebben verbleven in een derde land, waaronder Pakistan, niet in aanmerking komen voor een voorwaardelijke vergunning blijft gehandhaafd. Het vorige ambtsbericht dateert van 3 november 1998. Tussen oktober 1998 en oktober 1999 vroegen 3.197 Afghanen asiel aan in Nederland. Wat de instroom betreft staat Afghanistan hiermee op de tweede plaats. Nummer één is de Federale Republiek Joegoslavië (daaronder begrepen Kosovo) en nummer drie Irak.

UNHCR beleid
De UNHCR adviseert om afgewezen Afghaanse asielzoekers niet gedwongen naar Afghanistan terug te zenden. De VN vluchtelingenorganisatie biedt echter wel hulp aan Afghanen die op vrijwillige basis terug willen naar Afghanistan. Het betreft voornamelijk Pashtuns die afkomstig zijn van het platteland van zuid en oost Afghanistan, dat na de komst van de Taliban niet meer wordt geplaagd door willekeurig geweld en de onoverzichtelijke burgeroorlog.

Beleid van andere westerse landen
Gedwongen terugkeer van uitgeprocedeerde Afghaanse asielzoekers vanuit de ons omringende landen naar Afghanistan vindt niet plaats. Een aantal westerse landen, waaronder Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Zweden staat -net als Nederland- op het standpunt dat terugkeer van uitgeprocedeerde Afghaanse asielzoekers naar Pakistan, indien zij daar enige tijd hebben verbleven en een verblijfsalternatief hadden, mogelijk is.

RVD, 14.01.2000

14 jan 00 15:48

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie