Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kunst blijft onbelast

Datum nieuwsfeit: 14-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

MINISTERIE FIN

www.minfin.nl

MIN FIN: KUNST BLIJFT ONBELAST BINNEN BELASTINGHERZIENING 2001

PERSBERICHTNR. 00/006 Den Haag 14 januari 2000

KUNST BLIJFT ONBELAST OOK BINNEN DE BELASTINGHERZIENING 2001

Staatssecretaris Vermeend van Financien en Staatssecretaris van der Ploeg van Cultuur reageren in onderstaande brief op het persbericht van de Stichting Nedart van 12 januari jl.

Geacht bestuur,

In uw persbericht van 12 januari jl., met als kop 'Vermeend bedreigt Nederlands kunstklimaat' geeft u aan dat de voorgestelde belastingherziening desastreuze gevolgen heeft voor het kunstklimaat in Nederland. De herziening zal volgens u leiden tot het belasten van kunst met als gevolg kunstvlucht naar het buitenland, het achterwege blijven van schenkingen en legaten aan musea, het niet meer uitlenen van kunstvoorwerpen en minder kunstaankopen. Mede namens collega Rick van der Ploeg, Staatssecretaris van Cultuur geef ik hierbij een reactie op uw persbericht.

Eerder is al kenbaar gemaakt dat uw interpretatie van de voorgestelde belastingherziening met betrekking tot de kunst onjuist is. Blijkens bovenvermeld persbericht gaat u niettemin door met het publiek maken van onjuiste informatie over de fiscale gevolgen van de belastingherziening voor de kunst. Wij betreuren dat. De informatie die u geeft, stoelt op verkeerde gevolgtrekking die volledig voor uw rekening komen. De wetgever heeft in de nota naar aanleiding van het nader verslag aan de Tweede Kamer aangegeven dat met de voorgestelde belastingherziening niet is beoogd een verhoging van de belastingdruk op kunst na te streven. Integendeel, juist met het oog op het belang van het kunstbezit in Nederland en het kunststimuleringsbeleid is in de vermogensrendementsheffing een vrijstelling opgenomen voor voorwerpen van kunst en wetenschap. In bovenvermelde nota is bovendien door de wetgever onderstreept dat de voorgestelde vrijstelling voor kunst materieel in lijn is met de in de bestaande vermogensbelasting opgenomen vrijstelling. Dat is u blijkbaar ontgaan. Ten overvloede wijzen wij u er op dat u met uw onjuiste interpretatie van de belastingherziening geen bijdrage levert aan het kunstklimaat. U doet daaraan afbreuk en de eventuele gevolgen daarvan zijn dan ook aan uw actie toe te schrijven. Daarbij merken wij op dat voor de kunstwereld uitsluitend de opvatting van de wetgever ter zake relevant is en die is duidelijk: de voorgestelde belastingherziening beoogt geen belastingheffing op kunst en leidt daar ook niet toe.

Met vriendelijke groet,
Willem Vermeend, Staatssecretaris van Financiën

Woordvoerder: mw. E.A. Hijink
Tel.nr.: 070 - 342 8229

14 jan 00 17:18

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie