Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

UB Amsterdam toont moderne typografie

Datum nieuwsfeit: 14-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

UNIVERSITEITSBIBLIOTHEEK AMSTERDAM

UB Amsterdam toont moderne typografie

In de galerij Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam is van 14 januari tot en met 3 maart 2000 de tentoonstelling 'Letter, drukker, drukletters - moderne typografie in de UB' te zien over marge-drukkers en -uitgevers in Nederland in de afgelopen honderd jaar. Aanleiding tot de tentoonstelling is het twintig jarig bestaan van 'De Ammoniet', de pers van de amateur-drukker Gerard Post van der Molen uit Leiden en de voltooiing van een van diens drukprojecten voor de Universiteitsbibliotheek. De activiteiten van De Ammoniet staan centraal in deze expositie. Daarnaast wordt aandacht geschonken aan andere particuliere drukkers, die in de 20e eeuw actief waren in Nederland.

De Ammoniet heeft de afgelopen vijf jaar een reeks Vriendenmapjes gedrukt met prentbriefkaarten als illustraties bij de tentoonstellingen die in de UB zijn gehouden. Het project wordt nu afgesloten met een Vriendenmapje over private presses in Nederland. De opbrengst van het project komt geheel ten goede aan het fonds voor conservering en restauratie van bijzondere werken in de Universiteitsbibliotheek. Bij de tentoonstelling verschijnt een uitgebreide geschiedenis van De Ammoniet te midden van andere marge-persen, geschreven door Gerard Post van der Molen, met een bibliografie gemaakt door Ronald Rijkse van de Zeeuwse Bibliotheek.

De amateur-drukkers en -uitgevers die op de tentoonstelling te zien zijn, hebben gemeen dat hun activiteiten niet op commercieel profijt zijn gericht. Verder is het een bont gezelschap met zeer verschillende motieven, technische capaciteiten en doelstellingen. Er zijn kostbare boekjes te zien van private presses uit het eerste kwart van de 20e eeuw. Boekenliefhebbers die zelf de handpers gingen bedienen uit onvrede met de neergang van het uiterlijk van het boek als onaangenaam bijproduct van de oprukkende industrialisering van het boekenbedrijf. Deze bibliofielen, veelal niet gehinderd door geldzorgen, drukten edele teksten voor de happy few, bij voorkeur met lettermateriaal dat speciaal voor hun pers vervaardigd werd, op kostbaar papier en gebonden in duurzaam perkament.

Van geheel andere aard zijn de werkjes die in het verborgene werden gemaakt in de Tweede Wereldoorlog. De clandestiene persen boden een beperkte publicatiemogelijkheid aan schrijvers die zich niet wilden aansluiten bij de Kultuurkamer. De verzetsman Sandberg experimenteerde met typografische middelen. Werkman, van huis uit drukker, gebruikte zijn pers om zijn 'entartete Kunst' te scheppen.

De jaren zestig en zeventig laten weer een heel ander beeld zien: morsig stencilwerk of kantoor-offset van gedrevenen die hoe dan ook bepaalde teksten willen publiceren omdat iedereen die wil ze moet kunnen lezen. Maar ook beeldschoon drukwerk van kunstenaars die de artistieke mogelijkheden van de drukpers onderzoeken en mensen die geïntrigeerd zijn door het ambacht en gewoon mooie boeken willen drukken. De introductie van het fotozetten maakt in het grafisch bedrijf de loden letters in snel tempo overbodig. Prima hoogdrukpersen worden naar de schroothandelaar gestuurd door de doorbraak van de offset. Professionele boekdrukpersen komen zo opeens ter beschikking van amateurs. Op de tentoonstelling is te zien dat men er op grote schaal dankbaar gebruik van heeft gemaakt.


----------------------------------------------------------------------


--

Tentoonstelling: Letter, drukker, drukletters - moderne typografie in de UB
Samenstelling: Gerard Post van der Molen, Joke Mammen en Nol Sanders Catalogus: 'Gerard Post van der Molen & Ronald Rijkse, 't Geluck waeit niemand in den mond', (f 47,50)
Data: 14 januari tot en met 3 maart 2000
Plaats: galerij Bijzondere Collecties in de Universiteitsbibliotheek, Singel 425, Amsterdam, telefoon 020 - 525 2473
Openingstijden: maandag t/m vrijdag 9.30 - 17.00 uur Toegang: gratis
Bereikbaar: tram 1, 2 en 5, halte Koningsplein
Opening: donderdag 13 januari 2000 om 16.00 uur in de Doelenzaal (UB)

//////////////////////////////////////////////////////////////////////

////

Info bij:

- drs W.K.Gnirrep, conservator Zeldzame & Kostbare Werken UBA, telefoon 020 - 525 2474; e-mail: (gnirrep@uba.uva.nl)
- Gerard Post van der Molen, telefoon 071-5130081
- Petra Herweijer en Monique Kooijmans, in - en externe communicatie UBA,telefoon 020 - 525 2054/3601; fax: 020 - 525 2311

e-mail: (herweijer@uba.uva.nl) en (kooijmans@uba.uva.nl) URL: www.uba.uva.nl/nl/tentoonstelling/

11 jan 00 10:28

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie