Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vluchtelingenwerk over DNA-test en gezinshereniging

Datum nieuwsfeit: 14-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Vluchtelingenwerk Nederland

DNA-test en gezinshereniging

Persbericht, 14 januari 2000

VluchtelingenWerk ziet de mogelijkheden van het gebruik van een DNA-test voor het aantonen van een bloedband. Een dergelijke test is echter niet in alle gevallen de aangewezen oplossing voor het aantonen van de gezinsband. Om de discussie te kunnen voeren moeten termen nauwkeurig gebruikt worden. Nu de media berichten over DNA-test om bloedband asielzoekers aan te tonen, ligt het gevaar voor misverstanden op de loer.

Eduard Nazarski, directeur VluchtelingenWerk Nederland: "Het gaat helemaal niet om asielzoekers maar om vluchtelingen die door de Nederlandse overheid als zodanig erkend zijn. Alleen een deel van deze groep, de mensen met een A of een C status, wordt door de overheid, en onder bepaalde voorwaarden, in staat gesteld zich met zijn of haar gezin te herenigen."

Het vluchtelingenrecht schrijft voor dat aannemelijk gemaakt moet worden dat er een gezinsband is. De eis van het bewijzen van gezinsband wordt wel opgelegd bij gezinshereniging bij migranten. Het is inherent aan het vluchtelingschap dat vluchtelingen vaak niet beschikken over officiële documenten. Zij kunnen, omdat zij vervolgd worden door hun eigen overheid, daar ook niet om vragen. Vandaar dat voor de Nederlandse overheid het aannemelijk maken van de gezinsband van vluchtelingen voldoende is.

Bij gezinshereniging gaat het dus om het aannemelijk maken van de gezinsband. Een DNA-test kan alleen een bloedband aantonen. Nazarski: "Kijk in uw eigen omgeving eens hoeveel gezinnen u kent met kinderen waarbij er geen sprake is van een bloedband met beide ouders. Kinderen kunnen uit een vorig huwelijk komen of geadopteerd zijn. In het geval van gezinshereniging bij vluchtelingen hebben we het over mensen die uit extreme situaties komen. In een oorlog of onder een dictatoriaal bewind worden mensen vermoord en vrouwen verkracht. Men kan de zorg op zich nemen voor het kind van overleden familie, een vrouw kan door verkrachting zwanger worden. Een DNA-test toont dan aan wat er niet is, er is geen bloedband, terwijl het beleid duidelijk stelt dat het gaat om de gezinsband."

Een DNA-test biedt uitkomst als een gezin de bloedband wil bewijzen. Justitie wil DNA-testen laten verrichten op vrijwillige basis. VluchtelingenWerk vreest dat nu snel op dit zware middel gewezen zal worden. De druk om zo'n test te ondergaan is dan groot: het weigeren roept vragen op. In veel culturen wordt verkrachting als een schande voor de vrouw gezien. Een vrouw zal haar man vaak niet vertellen dat zij is verkracht door de vijand. Wellicht weet zij zelf niet eens of het kind van haar man of haar verkrachter is. Nazarski: Wat haal je overhoop met zo'n DNA-test? En wat riskeert een vrouw als zij is verkracht en haar kinderen niet "vrijwillig" aan zo'n test wil onderwerpen? Dat mag natuurlijk nooit tegen haar gebruikt worden."

Hetzelfde geldt voor aangenomen kinderen. Bij aankomst in Nederland, nog voor een vluchteling zijn verhaal heeft verteld, worden zijn persoonlijke gegevens opgenomen. Nazarski: "Iemand zegt drie kinderen te hebben. Hij heeft er helemaal niet aan gedacht te vertellen dat de oudste afkomstig is uit het vorige huwelijk van zijn vrouw. Jaren later, als hij als erkende vluchteling zijn gezin mag laten overkomen, blijkt dat hij zijn eigen ruiten heeft ingegooid."

Achtergebleven gezinsleden mogen pas naar Nederland afreizen als de gezinsband aannemelijk gemaakt is. Dat betekent dat zij naar de Nederlandse ambassade moeten om een aanvraag in te dienen. Daar moeten zij vaak maanden wachten op de uitslag van hun aanvraag. Gemiddeld neemt de totale procedure voor gezinshereniging een jaar in beslag. VluchtelingenWerk stelt dat nodig bekeken moet worden hoe gezinshereniging juist soepeler kan verlopen, in plaats van extra barrières op te werpen.

Uitleg over statussen en recht op gezinshereniging

Asielzoekers hebben asiel aangevraagd. In afwachting van de beslissing op hun aanvraag verlijven zij -soms jarenlang- in een asielzoekerscentrum. Zij hebben geen recht op gezinshereniging. Vluchtelingen met een vvtv, een voorwaardelijke vergunning tot verblijf, mogen tijdelijk in Nederland verblijven omdat de situatie in eigen land terugkeer onmogelijk maakt. Zij hebben geen recht op gezinshereniging.
Vluchtelingen met een C-status mogen op humanitaire gronden in Nederland blijven. Onder bepaalde financiële voorwaarden, mogen zij zich met hun gezin in Nederland herenigen.
Vluchtelingen met een A-status zijn door de Nederlandse overheid erkend als personen die in hun eigen land vervolg worden en voor hun leven vrezen. Zij hebben recht op gezinshereniging.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie