Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

OCW neemt tijdelijke maatregelen tweede fase havo/vwo

Datum nieuwsfeit: 14-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

MINISTERIE AZ

MINISTERRAAD: TIJDELJKE VERLICHTING BINNEN VAKKEN.............

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen Persbericht Ministerraad
14 januari 2000

UITWERKING TIJDELIJKE MAATREGELEN TWEEDE FASE HAVO/VWO:

TIJDELIJKE VERLICHTING BINNEN VAKKEN

De ministerraad heeft op voorstel van de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen Adelmund ingestemd met de uitwerking van de tijdelijke maatregelen om de werkdruk van leerlingen in de tweede fase havo/vwo te verminderen. Scholen kunnen er voor kiezen het aantal praktische opdrachten te beperken tot één opdracht per vak. Het vak algemene natuurwetenschappen (ANW) en het deelvak moderne vreemde taal blijven onderdeel van het verplichte deel van het programma. Scholen met invoeringsproblemen krijgen tijdelijk de mogelijkheid deze vakken af te ronden als de aangegeven studielast is bereikt. Dit geldt ook voor het vak culturele en kunstzinnige vorming (CKV1). Voor de duur van maximaal drie jaar hoeft bij deze vakken niet het volledige examenprogramma in het schoolexamen aan de orde te komen. Het profielwerkstuk kan tijdelijk betrekking hebben op één vak. Dit zal staatssecretaris Adelmund in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Bij de uitwerking van deze maatregelen heeft de staatssecretaris in beschouwing genomen dat een gedeelte van de eerder voorgestelde en door de Tweede Kamer geaccordeerde afspraken tot uitvoeringsproblemen in scholen kunnen leiden. Hierdoor bestaat de kans dat scholen die wel te maken hebben met aanloopproblemen de maatregelen mogelijk niet doorvoeren. Het doel van de maatregelen (terugdringen van de overladenheid) komt dan in gevaar. Daarom heeft de Staatssecretaris de eerder voorgestelde maatregel voor ANW en de tweede (havo) of derde (vwo) moderne vreemde taal gewijzigd. Die vakken blijven in het verplichte deel van het programma. Scholen kunnen binnen de programma.s van deze vakken keuzes maken.

In de afgelopen tijd heeft de staatssecretaris met de organisaties gesproken over de uitwerking van de voorstellen om de overbelasting van leerlingen tegen te gaan. In de gesprekken werd onderschreven dat er op een aantal scholen sprake is van invoeringsproblemen die tijdelijke maatregelen nodig maken. De aansluiting op het vervolgonderwijs mag niet in geding komen. De maatregelen zijn nu zo uitgewerkt dat zij geen roosteraanpassingen vergen in dit jaar. De staatssecretaris vertrouwt erop dat het mogelijk zal blijken met de maatregelen de aanloopproblemen bij de invoering van de nieuwe tweede fase havo/vwo te overwinnen. De huidige uitwerking kan rekenen op een breed draagvlak in het onderwijs.

Uitwerking tijdelijke maatregelen voor havo en vwo
1. Het profielwerkstuk kan betrekking hebben op één vak.
2. De praktische opdrachten kunnen worden beperkt tot één per vak; de weging van de praktische opdracht wordt daarop aangepast.
3. Scholen krijgen de mogelijkheid om binnen de examenprogramma.s ANW, CKV1 en het deelvak moderne vreemde taal eigen keuzes te maken: voorlopig hoeven niet alle onderdelen van het examenprogramma aan de orde te komen. Er is sprake van een .ontwikkeltraject. van drie jaar waarin individuele scholen de mogelijkheid krijgen in maximaal drie jaar studielast en examenprogramma in evenwicht te brengen. Dit traject wordt door de Inspectie gevolgd. Ook worden deskundigen op het gebied van deze vakken betrokken. Deze vakken kennen net als voorheen alleen een schoolexamen.


4. De examenverplichting in het vrije deel wordt beperkt tot één (deel)vak.

5. Voor de scholen die in augustus 1998 zijn begonnen met de nieuwe tweede fase wordt de uitslagregeling eenmalig versoepeld.

De eerste vier maatregelen zijn tijdelijk en gelden voor de leerlingen die in de jaren 1999, 2000 en 2001 zijn begonnen of beginnen in het vierde leerjaar.

RVD, 14.10.2000

14 jan 00 15:48

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie