Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Grijpskerker tipgevers beloond met excursie

Datum nieuwsfeit: 15-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Politiebericht

Korps: Groningen, plaats: Grijpskerk/Zuidlaren 15-01-2000

Grijpskerker tipgevers beloond met excursie naar politietrainingscentrum/
Zaterdag 15 januari 2000

Sleutelrol voor Grijpskerker jongeren bij oplossing roofoverval C1000. Politie, gemeente en C1000 organiseren interessant uitje.

Zeven Grijpskerker jongeren (14 tot 21 jr) zijn vrijdagmiddag beloond voor hun sleutelrol in de oplossing van de roofoverval op de C1000 in hun woonplaats, die in december vorig jaar plaatsvond.. Zij gaven de politie een duidelijk signalement van de overvallers en de gebruikte vluchtauto, waardoor de bewuste daders binnen een uur konden worden ingerekend. Tevens werd een groot gedeelte van de buit teruggevonden. Deze actieve bijdrage van de jongeren, was voor de politie, de gemeente en de plaatselijke ondernemer van de C-1000, de heer Klunder reden om de koppen eens bij elkaar te steken voor een passende beloning. Dit mondde uit in een bezoek aan het Politie Opleiding en Training Centrum (POTC) in Zuidlaren, gevolgd door een diner in een restaurant in Zeegse. Gistermiddag was het zover.

Relatie met overval

Het opleidingscentrum werd door de jeugd gekozen uit een aantal voorstellen. Voor de politie was dit een prachtige gelegenheid om de jeugd aan den lijve te laten ervaren hoe complex het voor agenten is om in de praktijk op de juiste wijze te handelen. Vooral als het om de aanhouding van gevaarlijke personen gaat, zoals in Grijpskerk ook het geval was. De jongeren waar het om ging waren Philip Kamminga, Ronald Kempenaar, Arno Rosema, Ronald Zwama, Robert de Vries, Janita Bijlsma en Jennifer Bakker. Tijdens de rondleiding door het trainingscentrum moesten ze zelf allerlei vaardigheden beoefenen, zoals het aanbrengen van handboeien, het slaan met een wapenstok en natuurlijk ook het gebruik van het (laser)dienstpistool. Dit laatste gebeurde in de supermoderne schietbioscoop waar met behulp van een levensgrote videowand tal van praktische situaties werden gesimuleerd waarin de betreffende aspirant-agent wel of niet het dienstpistool mocht gebruiken. Zo moesten ze optreden bij een vechtpartij in een kantine waarbi

j één van de daders met een mes dreigde en bij een bankoverval waarbij een vluchtende dader zijn pistool trok.

Spanning

De resultaten van de enthousiaste deelnemers konden de toets der kritiek uitstekend doorstaan. In één geval gaf de instructeur zelfs een 10-plus. Dit spannende onderdeel werd besloten met een uitgebreide evaluatie waarin vooral de beslismomenten aan de orde kwamen. De vraag of je wel of geen vuurwapen trekt en wel of niet schiet bleek niet zo eenvoudig te beantwoorden, vooral als je onder spanning staat, hetgeen tijdens de oefeningen van sommige gezichten duidelijk was af te lezen. De middag werd besloten met een gezonde krachtsinspanning op de klimwand in de grote sporthal. Enkelen manifesteerden zich als ware klimgeiten en stoomden in een korte ogenblik door van beginner naar gevorderde. Met trillende handjes (door de inspanning) konden de politieassistenten ten slotte bijkomen in de kantine waar onder het genot van een drankje de wederzijdse ervaringen werden uitgewisseld. Voor alle partijen werd de middag als bijzonder geslaagd beschouwd. Na het uitgebreide diner in Zeegse vertrok het gezelschap, waarond

er de plaatselijke politieman Werners en de heer Klunder van C1000 in de ME-bus weer naar Grijpskerk waar de pakkans voor criminelen wellicht nog groter is geworden. Men is gewaarschuwd.

Inlichtingen, afdeling voorlichting, 050 5995010

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie