Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

2,5 miljoen voor andere inrichting HBO-Techniek

Datum nieuwsfeit: 17-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Delft, 17 januari 2000

2,5 mln. voor andere inrichting HBO Techniek

Te weinig scholieren kiezen voor een HBO-opleiding in de techniek. Daarom start Axis deze maand met vier pilots om het onderwijs anders in te richten. Bij de Hanzehogeschool Groningen, de Hogeschool van Amsterdam, Fontys Eindhoven en de Hogeschool Enschede wordt geëxperimenteerd met het inrichten van nieuwe opleidingen. Techniek is hierbij verweven met andere vakken. Axis levert een bijdrage van 2,5 miljoen gulden, dit is eenderde van de totale kosten. De instellingen investeren zelf ook substantieel via cofinanciering.

Naar aanleiding van de in juni 1999 verschenen verkenning Herontwerp HBO, worden nu de pilots gestart voor het herontwerpen van hogere technische beroepsopleidingen. In het rapport worden de mogelijkheden geschetst om via herontwerp of re-design de aantrekkelijkheid van deze opleidingen voor potentiële studenten te vergroten. Techniek wordt meer en meer geïntegreerd in andere sectoren zoals economie, kennisprocessen en gezondheid. In de pilots zal zichtbaar worden gemaakt wat die ontwikkeling betekent voor de opleidingen. De verwachting is dat opleidingen die combinatievakken aanbieden een grotere aantrekkingskracht op jongeren uitoefenen en dat dit te verenigen is met specialisering. In de plannen van de hogescholen wordt een streefcijfer genoemd van twintig procent groei van studenten in drie jaar.

Studenten hebben behoefte aan een moderne techniekopleiding waar zij bijvoorbeeld ook management- en communicatievaardigheden aanleren, waarbij tevens de mogelijkheid van verschillende leervormen, zoals duaal leren en ICT-ondersteunend leren. Ook bedrijven staan te springen om deze `nieuwe ingenieurs'.

Meedenkgroep

Er zal ten behoeve van de pilots een meedenkgroep worden gecreëerd bestaande uit vooraanstaande personen uit verschillende maatschappelijke sectoren. De groep zal twee- tot driemaal per jaar bijeen komen om de pilots Herontwerp HBO Techniek te bespreken en inspirerende ideeën in te brengen.

Voor meer informatie bij de Hogescholen kunt u terecht bij de volgende personen:

Dhr. E. Antonides, Hanzehogeschool Groningen, tel. (050) 595 40 00 Mw. M. Wijnen, Hogeschool van Amsterdam, (020) 570 26 48 Dhr. H. Veenstra, Fontys Eindhoven, (040) 260 53 60 Dhr. J. Mengels, Hogeschool Enschede, (053) 487 11 11

Het rapport Herontwerp HBO, inclusief de samenvatting, is op te vragen bij het Axis-bureau, telefoon (015) 219 14 61 of e-mail: info@platform-axis.nl. Voor meer informatie kunt u bellen met dhr. J. Gommers of u kunt mailen naar info@platform-axis.nl.

envelop.jpg (5699 bytes) Copyright 1998 Axis, All Rights Reserved. Meer informatie info@platform-axis.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie