Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

SP vindt dat gemeenteraad hoogste orgaan moet blijven

Datum nieuwsfeit: 17-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Den Haag, 17 januari 2000

Het voorstel van de commissie Elzinga om door middel van dualisering de lokale democratie te versterken, waardoor het college van B en W de macht krijgt, vindt de SP geen goed idee. De SP is van mening dat de gemeenteraad het hoogste orgaan moet blijven. De raad als baas in de gemeente is de beste voorwaarde voor een directe band tussen de kiezers en de lokale volksvertegenwoordigers. Het feit dat die band nu vaak ontbreekt wordt geenszins opgelost door de voorstellen van de commissie Elzinga. Met een stelselwijziging kun je de betrokkenheid van burgers bij de politiek namelijk niet vergroten.

De overige voorstellen van de commisie Elzinga hangen grotendeels samen met de invoering van dualisme op lokaal niveau. Het voorstel om wethouders van buiten de gemeenteraad mogelijk te maken zal eerder tot meer dan minder afstand tot de kiezer leiden. Hiermee wordt de weg vrij gemaakt voor 'rondtrekkende managers'die hun diensten aanbieden zonder affectie met de gemeente en haar bewoners.

Net als Paars is de commissie Elzinga verdeeld over de gekozen burgemeester. Het advies van de commissie op dit punt is een raar compromis van verschillende voorstellen voor gemeenten van verschillende omvang. Positief is dat de commissie voorstelt er vanaf te stappen dat Den Haag bepaalt welke burgemeester een gemeente krijgt. Dat zou het einde betekenen van deze partijpolitieke benoemingen.

Inlichtingen: Agnes Kant: 06-51262918

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie