Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Documentaire: De wolkenmelkers

Datum nieuwsfeit: 18-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
KNMI

De wolkenmelkers

Dinsdag 18 Jan 2000
20:25 tot 20:50, Ned. 3, VPRO
Documentair programma over wetenschap

Het gebrek aan schoon, zoet water wordt alom beschouwd als een van de grootste milieuproblemen voor de 21e eeuw. De wereldbevolking groeit, bronnen vervuilen, woestijnen nemen in omvang toe. Niettemin wordt er soms water gevonden uit onverdachte bron. En op een onverdachte plek.

De Atacama woestijn langs de Chileense en Peruviaanse kust, is de droogste plek op aarde, gemeten naar de hoeveelheid regen die er valt. Er zijn plekken in de Atacama waar zelfs nog nooit een druppel regen is gevallen. Overleven is dan ook moeilijk in dit gebied. Dat gold ook voor het dorpje Chungungo, een vissersdorp aan de kust. Het bestaan van het dorp is te danken aan de nabijheid van een Amerikaanse ijzermijn, die het geld kon opbrengen om water van elders te laten oppompen. Maar toen de mijn in 1970 sloot moest men zich behelpen met duur en sterk vervuild water dat in tankwagens van ver werd aangevoerd. Hygiëne werd een groot probleem en ziektes braken uit. Ook in Chungungo regent het zelden maar wel hangt er ieder dag een dikke pak wolken tegen de bergruggen achter het dorp. Chileense geografen kregen een idee: zouden die wolken een bron van water kunnen vormen, zonder dat ze regenden? Men kende een verhaal uit een van de oorlogen tussen Chili en Peru, waarin soldaten `s nachts drinkwater oogsten uit mist, simpelweg door doeken uit te hangen. Ook herkende men dat op sommige plekken in de woestijn planten in staat waren te leven van mistwater.

Bomen blijken inderdaad uitstekende mistvangers. In Peru probeert men de mistbossen van weleer nu weer terug te brengen door kleine bomen eerst te voeden met mistwater dat in netten is gevangen. Als de bomen enige omvang hebben bereikt kunnen ze zelf meehelpen om mist in te vangen, om uiteindelijk helemaal in hun eigen behoefte te kunnen voorzien.

Wolkenwater is te drinken

Regie en samenstelling: Joost de Haas
Eindredacte: Rob van Hattum
Productie: Madeleine Somer en Karin Spiegel

Laatste wijziging: 11 januari 2000

Harry Geurts, Monique SomersPR & Voorlichting KNMI Copyright © KNMI

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie