Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwe ontwikkelingsorganisatie Cordaid legt agenda neer

Datum nieuwsfeit: 18-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

CORDAID

Nieuwe ontwikkelingsorganisatie Cordaid legt agenda neer

Embargo tot dinsdag 18 januari 2000 17.00 uur

NIEUWE ONTWIKKELINGSORGANISATIE CORDAID LEGT AGENDA NEER

Aids, schuldenverlichting en eigenzinnigheid kernwoorden in betoog algemeen directeur

Intensievere dienstverlening aan mensen in het Zuiden, een stevige verankering in de Nederlandse samenleving en politieke en maatschappelijke actie in het Noorden. Hiermee legt de katholieke ontwikkelingsorganisatie Cordaid (een fusie van Bilance, Memisa en Mensen in Nood en met deelname van Vastenaktie) bij monde van algemeen directeur Hans Kruijssen haar agenda neer voor de komende jaren. Volgens Kruijssen 'heeft de wereld om ons heen behoefte aan weloverwogen eigenzinnigheid die noch kritiekloos, noch trendy mag zijn maar zich dient te vertalen in directe en concrete actie met effecten óók op langere termijn'.

Kruijssen deed zijn uitspraken op de officiële presentatie van Cordaid in aanwezigheid van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Claus, minister voor Ontwikkelingssamenwerking Eveline Herfkens en Kardinaal Simonis als voorzitter van de Nederlandse Bisschoppenconferentie. Op een drukbezochte bijeenkomst in de Lutherse Kerk in Den Haag bepleitte hij meer aandacht voor schuldenverlichting met actieve inspanning van de Nederlandse regering, vertaling van draagvlak in de Nederlandse samenleving in de vorm van steun aan vluchtelingen en gemarginaliseerden (waarbij creativiteit, verantwoordelijkheid en eigenzinnigheid kernwoorden zijn) en voor meer aandacht op Nederlandse ambassades in ontwikkelingslanden op het terrein van stedelijke leefbaarheid. De Cordaid-voorman riep aanwezige minister Herfkens op stedelijke armoedebestrijding tot een speerpunt van haar beleid te maken.

War on aids
Kruijssen sloot zich aan bij de zorg van de UNDP wat betreft de desastreuze gevolgen voor de Afrikaanse economie ten gevolge van de ziekte aids die samenlevingen in Sub-Sahara Afrika geheel dreigt te ontwrichten. Kruijssen uitte zich een voorstander van een integrale aanpak: niet alleen een medische of een sociale focus, maar aansluiting op de totale behoeften van de lokale gemeenschap. De Cordaid-directeur wees er op dat niet alleen armoede, maar ook genderongelijkheid maakt dat vrouwen en meisjes besmet raken. Hij onderstreepte de noodzaak van de voorzetting van het debat met beleidsmakers, lokale leiders en bisschoppen over hoe voorlichting het beste georganiseerd kan worden in de lokale en culturele context met garanties voor sociale opvang. 'Zo'n gesprek kan niet met een noordelijke superioriteit gevoerd worden, maar ook niet met hantering van dogmatische normen en een waardenpatroon dat evident tekort schiet voor wat zich daar aan het voltrekken is. Dat zijn we verplicht aan die vrouwen, aan kinderen die besmet ter wereld zijn gekomen en aan ouderen die hun volwassen dochters en zonen zien wegvallen. Een dergelijke aanpak verstaan wij óók onder eigenzinnigheid', aldus Kruijssen.

Medefinanciering
Het medefinancieringsprogramma heeft volgens Hans Kruijssen een mooi verleden, maar ook een gouden toekomst. Alle discussies ten spijt, acht hij het onwaarschijnlijk dat het hele systeem op de helling gaat en dat initiatieven van armen overzee pas relevant gevonden worden als ze passen binnen een in Nederland geformuleerd ontwikkelingsbeleid. 'Wij gaan er van uit dat de minister dit programma beschouwt als één van de kroonjuwelen van haar beleid. En ook voor Paars hebben kroonjuwelen een bijzondere betekenis', aldus Kruijssen.

Meer informatie
Marjolein Schuurmans, hoofd Externe Communicatie, tel 070 3136 333 of mobiel 06 5342 8003.

18 jan 00 17:00

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie