Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Brief Zal over revaluatie Griekse drachme

Datum nieuwsfeit: 18-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Financien

Titel: revaluatie Griekse drachmeDIRECTIE BUITENLANDSE FINANCIËLE BETREKKINGEN

Aan:

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Binnenhof 1a

2513 AA s-Gravenhagen

Uw brief van/kenmerk

Ons kenmerk

Den Haag

BFB/00-67m

18 januari 2000

Onderwerp

revaluatie Griekse drachme

De spilkoers van de Griekse drachme ten opzichte van de euro in het ERM II is met 3½ gerevalueerd. Dit besluit is met algemene instemming, op verzoek van de Griekse autoriteiten, op 15 januari j.l. genomen door de Ministers van Financiën van het eurogebied, de ECB en de Ministers en Gouverneurs van de centrale banken die in ERM II participeren. De Europese Commissie is bij de procedure betrokken en het Economisch en Financieel Comité is geraadpleegd. Het communiqué treft u aan bij deze brief (bijlage 1).

De spilkoers van de drachme is vastgesteld op 1 euro = 340,750 drachme. De normale fluctuatiemarges van 15% zijn hierop van toepassing.

Toelichting

De revaluatie van de Griekse drachme levert een positieve bijdrage aan het beleid gericht op stabiliteit en het beheersen van de inflatie in Griekenland. Op het gebied van onder andere de inflatie en de overheidsfinanciën heeft de Griekse economie de laatste jaren een flinke convergentie richting de niveaus van het eurogebied laten zien. Momenteel verkeert de Griekse economie in een situatie van hoogconjunctuur. Vanuit deze achtergrond maakt Griekenland zich zorgen over de toekomstige inflatie die veroorzaakt kan worden door het monetair verruimende effect dat uitgaat van de voortgaande convergentie van de Griekse korte en lange rente naar het EMU-niveau en van de depreciatie van de drachme van de huidige marktkoers tot de (lagere) spilkoers in de aanloop naar eventuele EMU-deelname. Een revaluatie van de spilkoers van de drachme brengt deze dichter bij de marktkoers en zal de mate van depreciatie van de marktkoers van de drachme verminderen. De te verwachten inflatoire druk die zou optreden bij eventuele toetreding tot de EMU kan hierdoor enigszins worden ingedamd. Revaluatie van de drachme zal de voortzetting van de robuuste groei van de Griekse economie niet in de weg staan.

De beperkte revaluatie op zich zal Griekenland in de toekomst niet vrijwaren van inflatoire druk. In de toekomst zal Griekenland een extra inspanning op het budgettaire en structurele terrein leveren ten einde de duurzame non-inflatoire groei in Griekenland te kunnen handhaven. Dit is dan ook nadrukkelijk vastgelegd in het bijgevoegde gezamenlijke communiqué

Het besluit tot revaluatie staat los van een besluit over de toetreding van Griekenland tot de EMU en loopt hier op geen enkele wijze op vooruit.

DE MINISTER VAN FINANCIËN,

EUROPEAN UNION

Brussels, 15 January 2000

COMMUNIQUE

At the request of the Greek authorities, the ministers of the euro-area Member States of the European Community, the European Central Bank and the ministers and the central bank governors of Denmark and Greece have decided, following a common procedure, to adapt the central rate of the Greek drachma in the exchange-rate mechanism (ERM II). The Commission has been involved and the Economic and Financial Committee has been consulted.

The central rate of the drachma has been revalued by 3 ½ percent. The new central rate of the Greek drachma is

1 euro = 340.750 drachma

The standard fluctuation band of plus or minus 15 percent continues to be observed around the central rate of the Greek drachma.

This revaluation of the central rate of the Greek drachma will support the authorities in their efforts to keep the economy on a path of sustainable growth with price stability. It will have to be accompanied by continuing sound budgetary policies and the continuous pursuit of structural reforms aimed at strengthening the convergence process, especially the fight against inflation for which wage developments are also essential.

This decision is without prejudice to the conclusions that will be reached by the Commission and the ECB in their convergence reports and the decision of the Council pertaining to Article 122(2) of the Treaty.

The compulsory intervention points in the exchange-rate mechanism will be communicated by the ECB and the Bank of Greece, in time for the opening of the foreign exchange markets on 17 January.

________________

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie