Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CBS-publicatie 'Jaarboek Wonen 2000' brengt wonen in beeld

Datum nieuwsfeit: 18-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

CBS

Jaarboek Wonen 2000 brengt wonen in beeld

Vandaag verschijnt de CBS-publicatie Jaarboek Wonen 2000. In het boek worden onderwerpen over wonen in Nederland behandeld in woord, getal en beeld. Een greep uit de inhoud: Het aandeel van wonen in het bruto binnenlands product (BBP) neemt in 1998 af van 13,6 tot 13,4 procent. Met name de investeringen in nieuwbouwwoningen en de totale huursom zijn hiervoor verantwoordelijk. Halverwege de jaren '90 heeft meer dan tweeduizend hectare grond in het Groene Hart een andere bestemming gekregen. De van bestemming gewijzigde grond is voornamelijk afkomstig van landbouwgrond. De grond is in gebruik genomen voor bebouwing en voorradig bouwterrein. Zowel in het Groene Hart als aan de randen staan gemeenten klaar om te bouwen waardoor het landschap wordt bedreigd. De vaste woonuitgaven per maand zijn voor huurders circa 20 procent lager dan die van eigenaar-bewoners. Desondanks besteden huurders ruim een derde van het netto huishoudinkomen aan vaste woonlasten. Bij eigenaar-bewoners ligt dit aandeel lager, namelijk iets meer dan een kwart.

Het Groene Hart verstedelijkt
Een gebied groter dan de gemeente Gouda (meer dan tweeduizend hectare grond) heeft in de periode tussen 1993 en 1996 een andere bestemming gekregen. De van bestemming gewijzigde grond is voornamelijk afkomstig van landbouwgrond. De grond is in gebruik genomen voor bebouwing en voorradig bouwterrein. Door uitbreidingsplannen van gemeenten wordt het Groene Hart van binnenuit bedreigd. In de gemeente Alphen aan de Rijn is veruit het meest gewijzigd (309 ha). Woerden volgt met een totale wijziging van 173 hectare. Opvallend is ook de gemeente De Ronde Venen; in deze gemeente neemt het areaal bebouwde gebied toe met 47 hectare, waarvan 36 hectare ten goede komt aan woongebied. Niet alleen van binnenuit wordt het landschap bedreigd, ook aan de randen van het Groene Hart staan gemeenten klaar om te bouwen.

Huurders relatief duurder uit dan eigenaar-bewoners Vaste woonuitgaven maken in toenemende mate deel uit van de bestedingen van huurders en eigenaar-bewoners. Voor huurders bedragen de vaste lasten aan wonen in 1998 ruim een derde van het netto huishoudinkomen; voor eigenaar-bewoners iets meer dan een kwart. In 1990 was dit aandeel nog respectievelijk 28 en 21 procent. De vaste woonuitgaven voor huurders bedragen na aftrek van een eventuele huursubsidie in 1998 gemiddeld 880 gulden per maand, bijna 20 procent lager dan de gemiddelde vaste maandlasten voor eigenaar-bewoners van 1110 gulden. In 1998 ontvangt 28 procent van de huurders huursubsidie. Per huishouden gaat het om een aanzienlijk bedrag, gemiddeld 240 gulden per maand.

Toeneming bouwconcentratie in de zeven grootste stadsgewesten Van de 91 duizend nieuwe woningen in 1998 staan er 40 duizend in de zeven grootste stadsgewesten. Hiervan zijn er 36 duizend in de Vinex-prestatiegemeenten neergezet, dat is 40 procent van het totaal aantal gereed gekomen woningen. In de Vinex-stadsgebieden zijn 21 duizend woningen bijgebouwd, 24 procent van het totaal aantal opgeleverde woningen. De randstedelijke conglomeratie tekent zich ook duidelijk af in het aantal woningen per km2. Zuid-Holland telt zevenmaal zo veel woningen per km2 als Drenthe of Friesland. In de provincie Zuid-Holland staat op 8,5 procent van het grondgebied in Nederland ruim 22 procent van alle woningen en woont er ruim 21 procent van de Nederlandse bevolking.

Technische toelichting
In het Jaarboek Wonen worden de verschillende facetten van wonen cijfermatig onderbouwd. De publicatie biedt specifieke aandacht aan woningen en bewoners, zowel afzonderlijk als in relatie tot elkaar. Zo wordt ingegaan op de woningvoorraad en de veranderingen hierin, op het bouwproces en de huisvestingssituatie van huishoudens. Ook de uitgaven die met wonen zijn gemoeid, zijn opgenomen. De publicatie gaat verder in op de situatie van enkele aandachtsgroepen van beleid en op de individuele huursubsidie. Ook wordt de woonsituatie in Nederland vergeleken met die in andere Europese landen. Verder komt de huur- en koopsector, de dynamiek van de woningmarkt, en de daarin participerende (markt-) partijen aan bod. Stilgestaan wordt bij de sociale verhuurders als belangrijkste partner van de overheid, bij makelaars en notarissen, die bemiddelen en diensten verlenen. Verder zijn in het Jaarboek Wonen 2000 opgenomen een hoofdstuk over de betekenis van wonen voor de Nederlandse economie waardoor wonen in een breder macro-economisch perspectief wordt geplaatst en is een hoofdstuk opgenomen over het Nederlands beleid op het gebied van wonen. Woningzoekenden worden urgent genoemd als ze minstens een half jaar actief op zoek zijn naar een andere woning en binnen één jaar een aangeboden passende woning willen accepteren.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie