Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kritiek Groenlinks op opheffen wapenembargo Indonesie

Datum nieuwsfeit: 18-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
GroenLinks

Wapenleveranties om het Indonesische leger te democratiseren?

De fractie van GroenLinks hekelt het zwabberbeleid van Van Aartsen over het opheffen van het EU wapenembargo tegen Indonesië. GroenLinks blijft een voorstander van het verlengen van het embargo gezien de onduidelijke rol van het leger in de Indonesische politiek en de voortdurende onlusten in de Molukken, Atjeh en Papoua en West-Timor.

President Wahid is met zijn pogingen het land te democratiseren niet gebaat bij wapenleveranties. Van Aartsen benadrukte de laatste dagen een voorstander te zijn van het verlengen van het EU embargo. Eindelijk ferme en duidelijke taal van de minister van Buitenlandse Zaken. Echter wat schetst onze verbazing; gedurende zijn bezoek in Indonesië is van Aartsen plotseling een hele andere mening toegedaan. "Wapenleveranties naar Indonesië om het leger te democratiseren", zo bleek vandaag uit een ANP bericht. Deze redenering is een unicum in de Nederlandse parlementaire geschiedenis. Betekent dit dat het Nederlands wapenexportbeleid op de helling staat? Gaat Nederland nu ook wapens leveren aan Pakistan om zo haar leger te democratiseren? Donderdag is er een debat in de Kamer ter voorbereiding van de bijeenkomst van de Algemene Raad as. maandag. Indien het wapenembargo opgeheven wordt pleit GroenLinks dat Nederland haar wapenleveranties naar Indonesië opschort zolang de onlusten daar voortduren. GroenLinks eist van de minister helderheid over zijn beleid en wil direct na terugkomst van de minister een debat.

MarijkeVos Den Haag, 18 januari 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie