Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CDA over hervormingen van de Europese Commissie

Datum nieuwsfeit: 18-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CDA

Straatsburg, 18 januari 2000

Hervormingen van de Europese Commissie

De christen-democratische EVP-ED fractie hoopt dat de instelling van een onafhankelijk permanent comité voor maatstaven bij het openbaar bestuur ongeschonden door de stemming komt van het rapport Van Hulten over de hervormingen van de Europese Commissie. De socialistische fractie heeft een amendement ingediend om dit comité te schrappen (amendement 15).

Dit comité moet normen formuleren voor het hele Europese bestuursapparaat, inclusief alle instellingen zoals het Europees parlement, en daarnaast toezien op de naleving ervan en zonodig advies verstrekken over ethische vragen en gedragsnormen. Daarnaast zou dit comité gedragscodes van individuele instellingen moeten goedkeuren.

CDA-Europarlementariër Bartho Pronk hoopt dat zijn PvdA collega succes heeft met het overtuigen van zijn fractiegenoten: "Omdat binnen de lidstaten zulke grote culturele verschillen zijn kan je er niet van uitgaan van een gemeenschappelijke delerdie vanzelf tot stand zal komen. Dit zal je moeten opleggen van buitenaf. Ook voor de Parlementsleden. Vandaar dat onze fractie zo veel waarde hecht aan dit comité."

Verder hoopt Pronk dat het rapport een uitspraak zal doen over de verplichte roulatie van ambtenaren. Van Hulten wil de carrousel van verplichte overplaatsing na een aantal jaren op één post te hebben gewerkt behouden. De EVP-Ed fractie is hier op tegen omdat het moet gaan om de beste persoon op de beste plek. Mobiliteit moet in die visie wel aangmoedigd worden, maar mag niet worden verplicht.

Dit rapport van het Parlement moet worden meegenomen in het eindverslag van Commissaris Kinnock, die op aanstaande donderdag een interim-verslag zal presenteren over zijn voorgenomen hervormingen van het personeelsbeleid.

Woordvoerder: Bartho Pronk, telefoon 00-33 388175865 Voor meer bijzonderheden: Eduard Slootweg, voorlichter, telefoon 00-32 75 721 280

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie