Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kostuumspektakel `Joan of Arc' bij SBS 6

Datum nieuwsfeit: 20-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
SBS6

DOOR GOD GEZONDEN MAAGD REDT MIDDELEEUWS FRANKRIJK IN KOSTUUMSPEKTAKEL `JOAN OF ARC' LEELEE SOBIESKI SPEELT TITELROL IN MET STERREN OVERLADEN MINISERIE OVER HET LEVEN VAN EEN HEILIGE

Donderdag 20 januari tussen 20.25 uur en 22.05 uur, brengt SBS 6 de eerste aflevering van de, in totaal vier uur durende, tweedelige miniserie `Joan of Arc' waarin de 16-jarige Leelee Sobieski de hoofdrol speelt. De serie, die gebaseerd is op het bewogen leven van Joan of Arc, brak deze zomer bij het Amerikaanse CBS alle kijkrecords. Joan of Arc is één van de meest raadselachtige figuren van de westerse geschiedenis. Een ongeletterd boerenmeisje dat het half vergeten patriottisme in het door honderd jaar oorlog en politieke tweestrijd verscheurde Frankrijk, nieuw leven in wist te blazen. Niet alleen het volk, uit wiens schoot zij afkomstig was, geloofde in haar en volgde haar. Ook Frankrijks hoge adel en geestelijkheid schaarden zich achter de banier van de Maagd van Orleans, zoals zij tegenwoordig genoemd wordt. Tot het moment dat ze geofferd werd voor een politiek doeleinde en een tragische dood op de brandstapel stierf.

Joans geschiedenis begint in 1412, bij haar geboorte. Frankrijk voerde toen al bijna honderd jaar oorlog tegen de Engelsen. Op de Franse troon maakten al vele jaren twee koningshuizen aanspraak: de Valois, Frankrijks koninklijke familie, en de Engelse koning. Wijlen koning Charles had zijn land, door zijn voorganger en de grote connétable (oppermaarschalk) Du Guesclin aaneengesmeed, in onrust achtergelaten. Deze gekwelde koning leed namelijk aan een ernstige vorm van krankzinnigheid, waardoor zijn land ten prooi was gevallen aan intriganten en machtswellustelingen. Twee van zijn drie zoons vonden de dood in de machtsstrijd. Als natie bestond het land nagenoeg niet meer, nadat de Hertog van Bourgogne een verbond had gesloten met de Engelse koning en Bourgogne als uitvalsbasis werd gebruikt voor de Engelse troepen.

Het adellijke verzet tegen de Engelsen had een gevoelige klap gekregen door de Slag bij Azincourt. Deze was ontaard in een tragedie. Vierduizend zwaar bewapende en gepantserde edelen wilden slag leveren conform de hoofse regels der krijgskunst. Als antwoord wierpen de Engelsen vijfhonderd lichtbewapende ruiters in de strijd, op snelle, wendbare paarden. Iedere Fransman zag de zekere overwinning reeds in het verschiet liggen. Het was echter diep in de herfst en het regende al maanden. Het slagveld was veel te zacht geworden. De Franse ridders kwamen vast te zitten in de modder en werden zonder pardon afgeslacht. Schaarse overlevenden werden krijgsgevangen genomen en naar Engeland afgevoerd, waarmee de bloem van de natie effectief onschadelijk werd gemaakt. Vanaf dat moment vocht iedere stad, ieder dorp en iedere krijgsheer voor zichzelf en knabbelden de bezetters gebiedje voor gebiedje af van het tot anarchie vervallen gebied. Niemand, zelfs Charles' enige nog levende zoon en de rechtmatige troonopvolger, geloofde nog in Frankrijk. Tot er een bijzondere vrouw opstond om haar volk en vaderland van een vreemde overheersing te bevrijden.

Joan wordt geboren in het bij Lotharingen gelegen Domremy. Joans ouders zijn Franse boeren, aan wie de grootste ontberingen van de oorlog voorbij is gegaan. Domremy grenst echter aan de Champagne, dat door Bourgondische soldaten als uitvalsbasis wordt gebruikt. Vluchtelingen uit de Champagne arriveren dagelijks in Domremy, uitgehongerd, dodelijke vermoeid en met verschrikkelijke verhalen over de brandschatting van de Bourgondiërs. Een plaatselijke legende maakt echter melding van de Maagd van Lotharingen, die Frankrijk zal bevrijden en naar de overwinning zal voeren.

Dan neemt het lot van dit eenvoudige boerenmeisje en daarmee dat van haar land, een wonderlijke wending. De zeer vrome Joan krijgt voor het eerst goddelijke visioenen en hoort de stemmen van de heiligen St. Catherine, St. Margaret en St. Michael, die haar de rest van haar leven zullen leiden. Op zestienjarige leeftijd geven deze haar opdracht Charles, de Dauphin van Frankrijk, tot koning te kronen zodat deze het land kan herenigen in de strijd tegen de Engelsen. Nadat ze Vaucouleurs, het nabij gelegen fort, uit handen van de Bourgondiërs weet te houden, raakt ook de plaatselijke krijgsheer Sir Robert de Baudricourt van haar missie overtuigd. Hij stuurt haar naar de Dauphin, de Franse troonopvolger in Chinon, in de overtuiging dat Joan de Maagd uit de legende is. Een overtuiging die Joan zelf nog niet is toegedaan, maar de hierop volgende gebeurtenissen zullen dit logenstraffen.

Na een reis door vijandelijk gebied arriveren Joan en haar gewapende escorte, die haar trouwe volgelingen zullen worden, in Chinon. Daar onderwerpt de sluwe troonpretendent Charles haar aan een test, die ze glansrijk doorstaat. Een hoveling neemt zijn plaats op de troon in en Charles verschuilt zich tussen zijn gevolg. Joan negeert de man op de troon echter en weet Charles te identificeren in de menigte. Joan krijgt een besloten audiëntie, waarin de Dauphin ervan overtuigd raakt dat ze inderdaad de legendarische Maagd van Lotharingen is. Wat tussen hen is besproken en welk goddelijk teken Joan de prins geeft, is nog immer één van de best bewaarde geheimen van de geschiedenis.

Om gekroond en gezalfd te worden als koning moet Charles afreizen naar Reims, maar de Engelse belegering van Orleans verspert de weg. Joans missie behelst de bevrijding van Orleans, waar ze in latere jaren haar bijnaam aan zal danken: Maagd van Orleans. Nadat Joan aan een kerkelijk onderzoek is onderworpen in het klooster van Poitiers, wordt ze het boegbeeld van het hernieuwd Frans patriottisme. Van heinde en verre stromen de mensen toe om slag te leveren voor de Maagd. Samen met de jonge edelman Jean de Metz en de oude ijzervreter kapitein La Hire neemt ze de leiding over het leger dat Orleans moet innemen. Zonder slag of stoot weet Joan haar troepen te voegen bij de soldaten van Orleans die zich hebben verschanst in de stad.

Joan en haar vertrouwelingen bevrijdden Orleans van de Engelsen en Charles wordt gekroond in Reims. Onder de aanwezigen straalt de Maagd van Lotharingen. Maar al spoedig na de kroning begint Joan te twijfelen aan haar lotsbestemming en wordt ze de speelbal van de geslepen koning, die haar voor zijn eigen doeleinden gebruikt. Als Joans stemmen haar in de steek laten en haar ondoordachte en hoogmoedige aanval op Parijs op een tragedie uitloopt, brengt zij zichzelf in diskrediet. Joan vervalt tot wanhoop en probeert haar geloof te hervinden in Domremy, waar ze boete doet voor haar zonde: haar trots. Hier vindt ze vrede in een hernieuwd geloof als haar gidsen terugkeren. Hoewel ze beseft dat haar donkerste uren nog zullen komen en dat haar koning haar zal verraden, hervat ze haar missie: Frankrijk bevrijden van haar bezetters.

Met Charles' toestemming reist ze af naar Compiègne waar de vijandelijke troepen zijn binnen gevallen. Daar valt ze in handen van Bourgondische soldaten. Het duurt niet lang of Bourgogne draagt haar over aan de Engelsen, die de Inquisitie op haar loslaten. Het tragische einde van Joans levensverhaal is bekend. Er volgt een schertsproces dat slechts ten doel heeft de Maagd haar geloofwaardigheid te ontnemen. Hoewel Joan zich uit angst laat verleiden tot het afzweren van haar stemmen, neemt ze deze verklaring al spoedig terug om haar geloof en waardigheid in ere te houden. Ondanks de wetenschap dat haar een wisse dood wacht. Het is één van de zwartste dagen in de geschiedenis van de Rooms Katholieke Kerk als zij uiteindelijk de, door de Kerk zelf legitiem verklaarde, Maagd van Lotharingen op de brandstapel verbrandt. Vijfhonderd jaar na haar dood wordt Joan of Arc heilig verklaard.

Joan of Arc - Leelee Sobieski De zestienjarige Sobieski heeft al een imposante carrière opgebouwd. Zo was ze te zien in het Britse `A Soldier's Daughter Never Cries', in de actiethriller `Deep Impact', de comedy `Never Been Kissed' en Stanley Kubricks enigmatische nalatenschap `Eyes Wide Shut'.

`Joan of Arc' kent verder een ware sterrenbezetting. De overige rollen worden ondermeer vertolkt door Jacqueline Bisset (`Airport', `Murder on the Orient Express', `Class', `Under the Vulcano') als Isabelle d'Arc; Powers Boothe (`Nixon', `Guyana Tragedy: The Story of Jim Jones', `U-Turn') als Jacques d'Arc; Olympia Dukakis (`Steel Magnolias', `Moonstruck', `Mr. Holland's Opus') als Moeder Babette; Neil Patrick Harris (`The Proposition', `Star Ship Troopers' en de televisieserie `Doogie Howser, M.D.') als Charles de Dauphin; Robert Loggia (`Revenge of the Pink Panther', `Scarface', `Streets of Justice', `Prizzi's Honor', `Jagged Edge', `Lost Highway', `Independance Day', `Smilla's Sense of Snow') als Vader Monet; Peter Strauss (`Nick of Time', `Keys to Tulsa', `Masada') als Kapitein La Hire; Maximilian Schell (`Peter the Great', `Topkapi', `The Odessa File', `A Bridge Too Far', `Stalin' en recentelijk in `Deep Impact' en `Star Wars: The Phantom Menace') als Broeder John Le Maitre; Peter O'Toole (`The Last Emperor', `Masada', `Svengali', `Lawrence of Arabia', `Kidnapped') als Bisschop Cauchon en Shirley MacLaine (`The Trouble With Harry', `The Apartment', `Irma La Douce', `The Turning Point', `Steel Magnolias', `Terms of Endearment', `Mrs. Winterbourne' en `Guarding Tess')

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...