Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kostuumspektakel `Joan of Arc' bij SBS 6

Datum nieuwsfeit: 20-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
SBS6

DOOR GOD GEZONDEN MAAGD REDT MIDDELEEUWS FRANKRIJK IN KOSTUUMSPEKTAKEL `JOAN OF ARC' LEELEE SOBIESKI SPEELT TITELROL IN MET STERREN OVERLADEN MINISERIE OVER HET LEVEN VAN EEN HEILIGE

Donderdag 20 januari tussen 20.25 uur en 22.05 uur, brengt SBS 6 de eerste aflevering van de, in totaal vier uur durende, tweedelige miniserie `Joan of Arc' waarin de 16-jarige Leelee Sobieski de hoofdrol speelt. De serie, die gebaseerd is op het bewogen leven van Joan of Arc, brak deze zomer bij het Amerikaanse CBS alle kijkrecords. Joan of Arc is één van de meest raadselachtige figuren van de westerse geschiedenis. Een ongeletterd boerenmeisje dat het half vergeten patriottisme in het door honderd jaar oorlog en politieke tweestrijd verscheurde Frankrijk, nieuw leven in wist te blazen. Niet alleen het volk, uit wiens schoot zij afkomstig was, geloofde in haar en volgde haar. Ook Frankrijks hoge adel en geestelijkheid schaarden zich achter de banier van de Maagd van Orleans, zoals zij tegenwoordig genoemd wordt. Tot het moment dat ze geofferd werd voor een politiek doeleinde en een tragische dood op de brandstapel stierf.

Joans geschiedenis begint in 1412, bij haar geboorte. Frankrijk voerde toen al bijna honderd jaar oorlog tegen de Engelsen. Op de Franse troon maakten al vele jaren twee koningshuizen aanspraak: de Valois, Frankrijks koninklijke familie, en de Engelse koning. Wijlen koning Charles had zijn land, door zijn voorganger en de grote connétable (oppermaarschalk) Du Guesclin aaneengesmeed, in onrust achtergelaten. Deze gekwelde koning leed namelijk aan een ernstige vorm van krankzinnigheid, waardoor zijn land ten prooi was gevallen aan intriganten en machtswellustelingen. Twee van zijn drie zoons vonden de dood in de machtsstrijd. Als natie bestond het land nagenoeg niet meer, nadat de Hertog van Bourgogne een verbond had gesloten met de Engelse koning en Bourgogne als uitvalsbasis werd gebruikt voor de Engelse troepen.

Het adellijke verzet tegen de Engelsen had een gevoelige klap gekregen door de Slag bij Azincourt. Deze was ontaard in een tragedie. Vierduizend zwaar bewapende en gepantserde edelen wilden slag leveren conform de hoofse regels der krijgskunst. Als antwoord wierpen de Engelsen vijfhonderd lichtbewapende ruiters in de strijd, op snelle, wendbare paarden. Iedere Fransman zag de zekere overwinning reeds in het verschiet liggen. Het was echter diep in de herfst en het regende al maanden. Het slagveld was veel te zacht geworden. De Franse ridders kwamen vast te zitten in de modder en werden zonder pardon afgeslacht. Schaarse overlevenden werden krijgsgevangen genomen en naar Engeland afgevoerd, waarmee de bloem van de natie effectief onschadelijk werd gemaakt. Vanaf dat moment vocht iedere stad, ieder dorp en iedere krijgsheer voor zichzelf en knabbelden de bezetters gebiedje voor gebiedje af van het tot anarchie vervallen gebied. Niemand, zelfs Charles' enige nog levende zoon en de rechtmatige troonopvolger, geloofde nog in Frankrijk. Tot er een bijzondere vrouw opstond om haar volk en vaderland van een vreemde overheersing te bevrijden.

Joan wordt geboren in het bij Lotharingen gelegen Domremy. Joans ouders zijn Franse boeren, aan wie de grootste ontberingen van de oorlog voorbij is gegaan. Domremy grenst echter aan de Champagne, dat door Bourgondische soldaten als uitvalsbasis wordt gebruikt. Vluchtelingen uit de Champagne arriveren dagelijks in Domremy, uitgehongerd, dodelijke vermoeid en met verschrikkelijke verhalen over de brandschatting van de Bourgondiërs. Een plaatselijke legende maakt echter melding van de Maagd van Lotharingen, die Frankrijk zal bevrijden en naar de overwinning zal voeren.

Dan neemt het lot van dit eenvoudige boerenmeisje en daarmee dat van haar land, een wonderlijke wending. De zeer vrome Joan krijgt voor het eerst goddelijke visioenen en hoort de stemmen van de heiligen St. Catherine, St. Margaret en St. Michael, die haar de rest van haar leven zullen leiden. Op zestienjarige leeftijd geven deze haar opdracht Charles, de Dauphin van Frankrijk, tot koning te kronen zodat deze het land kan herenigen in de strijd tegen de Engelsen. Nadat ze Vaucouleurs, het nabij gelegen fort, uit handen van de Bourgondiërs weet te houden, raakt ook de plaatselijke krijgsheer Sir Robert de Baudricourt van haar missie overtuigd. Hij stuurt haar naar de Dauphin, de Franse troonopvolger in Chinon, in de overtuiging dat Joan de Maagd uit de legende is. Een overtuiging die Joan zelf nog niet is toegedaan, maar de hierop volgende gebeurtenissen zullen dit logenstraffen.

Na een reis door vijandelijk gebied arriveren Joan en haar gewapende escorte, die haar trouwe volgelingen zullen worden, in Chinon. Daar onderwerpt de sluwe troonpretendent Charles haar aan een test, die ze glansrijk doorstaat. Een hoveling neemt zijn plaats op de troon in en Charles verschuilt zich tussen zijn gevolg. Joan negeert de man op de troon echter en weet Charles te identificeren in de menigte. Joan krijgt een besloten audiëntie, waarin de Dauphin ervan overtuigd raakt dat ze inderdaad de legendarische Maagd van Lotharingen is. Wat tussen hen is besproken en welk goddelijk teken Joan de prins geeft, is nog immer één van de best bewaarde geheimen van de geschiedenis.

Om gekroond en gezalfd te worden als koning moet Charles afreizen naar Reims, maar de Engelse belegering van Orleans verspert de weg. Joans missie behelst de bevrijding van Orleans, waar ze in latere jaren haar bijnaam aan zal danken: Maagd van Orleans. Nadat Joan aan een kerkelijk onderzoek is onderworpen in het klooster van Poitiers, wordt ze het boegbeeld van het hernieuwd Frans patriottisme. Van heinde en verre stromen de mensen toe om slag te leveren voor de Maagd. Samen met de jonge edelman Jean de Metz en de oude ijzervreter kapitein La Hire neemt ze de leiding over het leger dat Orleans moet innemen. Zonder slag of stoot weet Joan haar troepen te voegen bij de soldaten van Orleans die zich hebben verschanst in de stad.

Joan en haar vertrouwelingen bevrijdden Orleans van de Engelsen en Charles wordt gekroond in Reims. Onder de aanwezigen straalt de Maagd van Lotharingen. Maar al spoedig na de kroning begint Joan te twijfelen aan haar lotsbestemming en wordt ze de speelbal van de geslepen koning, die haar voor zijn eigen doeleinden gebruikt. Als Joans stemmen haar in de steek laten en haar ondoordachte en hoogmoedige aanval op Parijs op een tragedie uitloopt, brengt zij zichzelf in diskrediet. Joan vervalt tot wanhoop en probeert haar geloof te hervinden in Domremy, waar ze boete doet voor haar zonde: haar trots. Hier vindt ze vrede in een hernieuwd geloof als haar gidsen terugkeren. Hoewel ze beseft dat haar donkerste uren nog zullen komen en dat haar koning haar zal verraden, hervat ze haar missie: Frankrijk bevrijden van haar bezetters.

Met Charles' toestemming reist ze af naar Compiègne waar de vijandelijke troepen zijn binnen gevallen. Daar valt ze in handen van Bourgondische soldaten. Het duurt niet lang of Bourgogne draagt haar over aan de Engelsen, die de Inquisitie op haar loslaten. Het tragische einde van Joans levensverhaal is bekend. Er volgt een schertsproces dat slechts ten doel heeft de Maagd haar geloofwaardigheid te ontnemen. Hoewel Joan zich uit angst laat verleiden tot het afzweren van haar stemmen, neemt ze deze verklaring al spoedig terug om haar geloof en waardigheid in ere te houden. Ondanks de wetenschap dat haar een wisse dood wacht. Het is één van de zwartste dagen in de geschiedenis van de Rooms Katholieke Kerk als zij uiteindelijk de, door de Kerk zelf legitiem verklaarde, Maagd van Lotharingen op de brandstapel verbrandt. Vijfhonderd jaar na haar dood wordt Joan of Arc heilig verklaard.

Joan of Arc - Leelee Sobieski De zestienjarige Sobieski heeft al een imposante carrière opgebouwd. Zo was ze te zien in het Britse `A Soldier's Daughter Never Cries', in de actiethriller `Deep Impact', de comedy `Never Been Kissed' en Stanley Kubricks enigmatische nalatenschap `Eyes Wide Shut'.

`Joan of Arc' kent verder een ware sterrenbezetting. De overige rollen worden ondermeer vertolkt door Jacqueline Bisset (`Airport', `Murder on the Orient Express', `Class', `Under the Vulcano') als Isabelle d'Arc; Powers Boothe (`Nixon', `Guyana Tragedy: The Story of Jim Jones', `U-Turn') als Jacques d'Arc; Olympia Dukakis (`Steel Magnolias', `Moonstruck', `Mr. Holland's Opus') als Moeder Babette; Neil Patrick Harris (`The Proposition', `Star Ship Troopers' en de televisieserie `Doogie Howser, M.D.') als Charles de Dauphin; Robert Loggia (`Revenge of the Pink Panther', `Scarface', `Streets of Justice', `Prizzi's Honor', `Jagged Edge', `Lost Highway', `Independance Day', `Smilla's Sense of Snow') als Vader Monet; Peter Strauss (`Nick of Time', `Keys to Tulsa', `Masada') als Kapitein La Hire; Maximilian Schell (`Peter the Great', `Topkapi', `The Odessa File', `A Bridge Too Far', `Stalin' en recentelijk in `Deep Impact' en `Star Wars: The Phantom Menace') als Broeder John Le Maitre; Peter O'Toole (`The Last Emperor', `Masada', `Svengali', `Lawrence of Arabia', `Kidnapped') als Bisschop Cauchon en Shirley MacLaine (`The Trouble With Harry', `The Apartment', `Irma La Douce', `The Turning Point', `Steel Magnolias', `Terms of Endearment', `Mrs. Winterbourne' en `Guarding Tess')

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie