Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tentoonstelling Touchability bij Fonds BKVB

Datum nieuwsfeit: 20-01-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Tentoonstelling TOUCHABILITY bij Fonds BKVB, AMSTERDAM Verslag van een studiereis naar Denemarken, Zweden en Finland

Twintig Nederlandse architecten, stedebouwkundigen en architectuurbeschouwers maakten in juni 1999 met een reisbeurs van het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst een studiereis naar Denemarken, Zweden en Finland. Op 20 januari as. opent in de presentatieruimte van het Fonds BKVB een tentoonstelling die van deze studiereis verslag doet.

De studiereis voerde onder andere langs Kopenhagen, Malmö, Odense, Århus, Stockholm, Turku, Helsinki, Tampere en Jyväskylä. Gedurende drie weken werden talloze stedebouwkundig en architectonisch uitzonderlijke projecten bezocht, waarbij in het programma de nadruk was gelegd op de meest recente ontwikkelingen. Ook het leggen van contacten met plaatselijke vakgenoten en deskundigen was een belangrijk onderdeel van het reisprogramma. De rijk geïllustreerde verslagen van de deelnemers aan deze reis zijn in een tentoonstelling, een publicatie en een website samengebracht onder de titel ‘Touchability’.

De Scandinavische landen en Finland hebben een uitstekende reputatie op het gebied van de architectuur, stedebouw, landschapsarchitectuur, interieurontwerp en design. De aandacht voor materialen, licht, textuur, de relatie met het omringende landschap en het welbevinden van de gebruikers spelen een essentiële rol in het werk van Scandinavische en Finse ontwerpers. Zintuiglijke ervaringen zijn er doorgaans belangrijker dan abstracte concepten. Doel van de vijfde studiereis van het Fonds BKVB is een indringende en inspirerende kennismaking met deze ontwerpculturen.

Het programma van de reis richtte zich vooral op personen die actief betrokken zijn bij de dagelijkse ontwerppraktijk in Nederland. Zo kunnen de resultaten van de reis ten goede komen aan ontwikkelingen in de Nederlandse architectuur en stedebouw. Behalve architecten en stedebouwkundigen waren nadrukkelijk ook tuin- en landschapsarchitecten, interieurarchitecten, vormgevers en architectuurbeschouwers voor deze studiereis geselecteerd. De verwevenheid van de verschillende vakgebieden is immers één van de kenmerken van het bouwen in de Noord-Europese landen.

De studiereis bouwkunde naar Scandinavië en Finland werd onder auspiciën van het Fonds BKVB door ‘S@M stedebouw & architectuurmanagement’ georganiseerd, in samenwerking met architectuurbeschouwer Hans van Dijk. Het is de vijfde studiereis die het Fonds BKVB financiert. Eerder werden, in samenwerking met het Nederlands Architectuurinstituut, Japan (1992), Los Angeles (1994), grote infrastructurele projecten in Noordwest-Europa (‘l’ Europe à grande vitesse’, 1995) en metropolen in Zuidoost-Azië (1997) bezocht.

tentoonstelling: vrijdag 20 januari - 25 februari 2000, maandag t/m vrijdag, 10.00-17.00 uur
opening: donderdag 20 januari 2000, 17.00 uur
lezing Paul Kuitenbrouwer: donderdag 10 feburari 2000, 16.00 uur locatie: Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst, Brouwersgracht 276, Amsterdam
Informatie: Steven van Teeseling, tel 020.5231522 of Mirjam Beerman, tel 020.5231590, e-mail: (mbeerman@fondsbkvb.nl)
www.fondsbkvb.nl/studiereis (m.i.v. 20 januari 2000) De publicatie ‘Touchability’ verschijnt op 10 februari 2000.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie