Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

In Flevoland stopt één op de drie met roken

Datum nieuwsfeit: 20-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

P E R S B E R I C H T

Polder kent meer stoppers dan Randstad
In Flevoland stopt één op de drie met roken

Den Haag, 20 januari 2000 -- Het aantal mensen dat de nieuwe eeuw rookvrij is begonnen is extreem hoog. Maar liefst 800.000 rokers hebben een stoppoging ondernomen. Per provincie verschilt het aantal stoppers echter nogal. Dit blijkt uit een berekening van Stivoro op basis van reacties op de campagne. De cijfers van het aantal stoppers zijn vergeleken met het aantal rokers tussen 18-65 jaar per provincie. Uit de gegevens kan worden opgemaakt dat in Flevoland maar liefst één op de drie rokers rond 1 januari 2000 te is gestopt met roken. In Limburg daarentegen was dat één op de zes rokers.

Opvallend is dat juist in meest noordelijke provincies het percentage stoppers uitzonderlijk laag is. In zowel Drenthe, Groningen als Friesland komt het percentage stoppers (18 - 65 jaar) niet boven de 20 procent. Groningen kent het grootste aantal rokers. Ruim 37% van de bevolking tussen de 18 en 65 jaar rookt. Zeeland kent de minste rokers. 'Slechts' een kwart van de mensen tussen de 18 en 65 jaar rookt daar.

Telefonische counseling
Nooit eerder namen zoveel mensen zich voor te stoppen met roken. De campagne 'Dat Kan Ik Ook' van Stivoro en de Nederlandse Kankerbestrijding/KWF mag dan ook ronduit succesvol worden genoemd. Naar aanleiding van het laatste NIPO onderzoek blijkt dat na een week 62% van het totaal aantal stoppers nog steeds volhield. De gehele maand december konden potentiële stoppers bellen met het speciale telefoonnummer (0900-9390) om persoonlijke ondersteuning aan te vragen. Andere ondersteuning konden zij krijgen via een advies op maat of door mee te doen aan een speciale cursus stoppen-met-roken op RTL5 is te zien. In de gemeente Woerden werd zelfs een levensgrote asbak geplaatst om inwoners van de gemeente extra te stimuleren. Het 0900-9390 nummer is overigens ook in het nieuwe jaar nog steeds bereikbaar ter ondersteuning van de stoppers, maar ook voor hen die nu nog een stoppoging willen ondernemen.

Gezamelijk initiatief
De millenniumactie 'Dat Kan ik Ook' is een gezamenlijk initiatief ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Nederlandse Kankerbestrijding/Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) in 1999 en de Stichting Volksgezondheid en Roken die dat jaar 25 jaar bestond. Stivoro is een dochter van de Nederlandse Kankerbestrijding/KWF, de Hartstichting en het Astmafonds.

////

Noot voor redactie,

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie