Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wageningse hoogleraar: Teelt in kassen verovert de wereld

Datum nieuwsfeit: 20-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Wageningen Universiteit

Persbericht

20-01-00, nr. 008

Wageningse hoogleraar voorspelt wereldwijde uitbreiding van kasteelten

De teelt in kassen zal zich over de wereld uitbreiden omdat hiermee milieuvriendelijker en duurzamer geteeld kan worden. Belangrijk voordeel is dat in kassen onder gecontroleerde omstandigheden geproduceerd kan worden: zo kan het waterverbruik drastisch omlaag, kunnen chemische bestrijdingsmiddelen vrijwel volledig vervangen worden door biologische bestrijding en is het mogelijk de gewenste productkwaliteit tot in detail te realiseren. De koppeling van kasmanagement- en marktsystemen via internet maakt het bovendien mogelijk om wereldwijd consumenten de gewenste producten te bezorgen en naoogstverliezen aanzienlijk te beperken. Aangezien Nederland nu marktleider is op het gebied van de kastechnologie en kennis van tuinbouwketens, zal zij positie als kennisexporteur op de wereldmarkt aanzienlijk kunnen uitbreiden. Deze toekomstvisie spreekt prof.dr. Olaf van Kooten donderdag 20 januari uit in zijn intreerede in verband met zijn benoeming tot hoogleraar tuinbouwproductieketens bij Wageningen Universiteit. Vooral het koppelen van kastechnologie aan informatie- en communicatietechnologie maakt het mogelijk om productstromen te gaan sturen op basis van allerlei eisen. De transportafstanden kunnen geminimaliseerd worden en de doorstroomsnelheid geoptimaliseerd. De winst komt in eerste instantie uit een afname van de verliezen, die momenteel wereldwijd meer dan 40% bedragen en voornamelijk na de oogst plaatsvinden.

Innovatief
De Nederlandse tuinbouw heeft zich ontwikkeld tot een sterk innoverende bedrijfstak Door het veilingsysteem te combineren met een betrouwbare productie van constante kwaliteit is een toppositie op de wereldmarkt bereikt; zo vindt 60% van de wereldhandel op het gebied van de sierteelt op Nederlandse bodem plaats. De basis van deze ontwikkeling wordt gekenmerkt door sterk innovatief ondernemerschap, een hoge organisatiegraad, relatief lage energieprijzen en een sterke binding tussen teelt, voorlichting en onderzoek. Van Kooten: "Eind 80'er jaren ontstaat een kentering in de markt. De consument wenst niet alleen meer te consumeren maar heeft een uitgesproken mening over kwaliteit en productiewijze welke zich doorvertaalt in koopgedrag". Dit heeft geleid toe een groot aantal initiatieven, die de overgang naar een nieuwe markt ondersteunen. Deze nieuwe markt wordt gekenmerkt door een evenwicht tussen productie, kwaliteit en milieu- en arbeidsaspecten.

Ketenregie
Volgens Van Kooten zijn de wensen op het gebied van tuinbouw nu helder. "De productiesystemen moeten milieuvriendelijker, goedkoper en flexibeler". Zo kan sneller ingespeeld worden op wijzigingen in marktvraag en in overheidbeleid. "De ketens van productstromen moeten binnen randvoorwaarden geregisseerd worden om tot een verantwoorde kwaliteitsgarantie te kunnen komen. Het samengaan van veilingen en groothandelshuizen kan een ketenregie opleveren die tegen concurrerende prijzen jaarrond producten met een gegarandeerde kwaliteit kan leveren en tevens in kan springen op veranderde eisen. Zoals een verhoogde inhoud van gezondheidsbevorderende stoffen of een verdere verlaging van het waterverbruik in de productie", aldus Van Kooten.

Toekomst
Van Kooten is zeer positief over de toekomst van bedekte teelten. "De klimaat- en nutriëntenregelingen kan gestuurd worden vanuit een optimalisatiemodel voor gewenste productkwaliteit en economische rentabiliteit. Door de producten te laten vergezellen van intelligente chips kan op ieder moment de actuele kwaliteit uitgelezen worden". Met behulp van een zendsysteem en GPS kan het verloop van de kwaliteit tijdens transport overal ter wereld gevolgd worden. Zo kan wereldwijd aan iedere kwalitatieve en kwantitatieve marktwens voldaan worden. Bij het ontwikkelen van zon geïntegreerde productieketen is Nederlandse kennis onontbeerlijk. "Nederland kan exporteur worden van deze kennis en technologie waarmee zij zal bijdragen aan een duurzame wereldwijde productie van hoogwaardige gezonde voedingsstoffen en het leefklimaatbevorderende planten en bloemen", aldus professor Van Kooten.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie