Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tentoonstelling: Japanse filmarchitectuur van Yohei Taneda

Datum nieuwsfeit: 21-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlands Architectuurinstituut

NAi

NAi-persbericht, 20 december 1999

Stad voor de film - van stad tot dorp
Japanse filmarchitectuur van Yohei Taneda

tentoonstelling

21 januari tot en met 5 maart 2000

Yohei Taneda, de rijzende ster van de Japanse cinema, staat centraal in de tentoonstelling die het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) organiseert in het kader van het International Film Festival Rotterdam (IFFR). Deze veelbelovende filmsetontwerper die samenwerkt met Aziatische filmmakers van de nieuwe generatie, zoals Shunji Iwai en Lee Chi-Ngai, gaat mede de toekomst van de Japanse cinema bepalen. Taneda's schetsen, schilderijen en tekeningen zijn voorzien van fascinerende details en getuigen van een kunstzinnig talent. De studies vormen het voornaamste middel waarmee hij zijn filmsets uitwerkt. Alle typische voorwerpen die in de filmsets voorkomen - zoals billboards, lantaarnpalen en zelfs vuilnis - zijn al in de tekeningen te zien. Taneda's werk geeft een levendig beeld van het nieuwe stad-en-architectuurconcept uit Japanse en Aziatische cinema.

De fascinerende steden van Taneda zullen op de tentoonstelling te zien zijn aan de hand van originele schetsen, foto's en filmbeelden van de films Sleepless Town, Swallowtail Butterfly, Sennen-Tabito én Shikoku van regisseur Nagasaki, de film die op het International Film Festival Rotterdam haar Europese primeur beleeft.

architectuur en cinema De weergave van het dagelijks leven en stedelijke landschappen is één van de belangrijkste thema's binnen de Japanse cinema. Het gevolg is dat architectuur en cinema nauw met elkaar verbonden zijn, veel meer dan in Europa het geval is. Deze band is nog sterker geworden door de opvallende ontwikkeling van de Japanse cinema van de afgelopen jaren. In deze context presenteert het NAi het werk van Yohei Taneda, een 39-jarige filmsetontwerper die oorspronkelijk een kunstenaarsopleiding volgde. Het is de eerste maal dat er in Europa werk van deze kunstenaar te zien zal zijn.

Onlangs verscheen Taneda's eerste monografie, waarin een beschrijving wordt gegeven van zijn inspiratiebronnen, ideeën en werkmethodes. In zijn elementaire, uiterst nauwkeurige weergave van het leven in de steden en voorsteden, waarvoor hij symbolen uit diverse Aziatische landen gebruikt, schept Yohei Taneda steden waarvan de identiteit ergens in Azië zweeft. Deze steden leggen de schaduwen en geesten van de Aziatische metropool vast, maar Taneda transformeert ze vooral tot een surrealistische wereld. De steden zijn niet specifiek contemporain of historisch, maar een combinatie daarvan. Essentieel voor het ontwerpen van de virtuele steden is kennis van het geheugen van het landschap en de geschiedenis van het dorp. In het rurale gaat Taneda op zoek naar de wortels van de stad.


Japan is het onderwerp van een NAi-manifestatie in het jaar 2000. De tentoonstelling sluit daarnaast aan bij het International Film Festival Rotterdam. Het NAi besteedt elk jaar, in samenwerking met het International Film Festival Rotterdam, aandacht aan het thema film en architectuur. Tot de onderwerpen die tot nu toe de revue zijn gepasseerd behoren het werk van Otto Hunte (1997), wereldwijd bekend om zijn vernieuwende architectuurontwerp voor de film Metropolis (1926), en de fantastische filmsetontwerpen van Alexandre Trauner (1998) voor sterren als Marcel Carné, Billy Wilder en Luc Besson. In 1999 werden de animaties van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge getoond als onderdeel van de culturele manifestatie South African Seasons in het NAi. Het onderwerp voor de jaarlijkse filmarchitectuurtentoonstellingen is ook geïnspireerd op bredere thema's en projecten binnen het NAi en het International Film Festival Rotterdam.


meer informatie NAi publieksinformatie

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunt u zich wenden tot de afdeling communicatie van het NAi (Angeli Poulssen, Martine Heijnen, Rob Noordhoek, Astrid Karbaat), tel 010-4401253, fax 010-4366975, e-mail: (info@nai.nl).


index persberichten
NAi
Nederlands Architectuurinstituut - Museumpark 25 - 3015 CB Rotterdam tel. 010-4401200 - fax 010-4366975 - (info@nai.nl)

veranderd: dinsdag, 4 januari 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie