Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Rijksministerraad akkoord met verdrag tegen kinderarbeid

Datum nieuwsfeit: 21-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

RVD/DV

MINISTERRAAD: Goedkeuring Int. Verdrag tegen kinderarbeid.....

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Persbericht Ministerraad van het Koninkrijk
21 januari 2000

RIJKSMINISTERRAAD STEMT IN MET GOEDKEURING INTERNATIONAAL VERDRAG

TEGEN KINDERARBEID

De rijksministerraad heeft op voorstel van minister De Vries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ingestemd met het voornemen tot goedkeuring door ons land van verdrag 182 van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO). Dit verdrag regelt het verbod op en de onmiddellijke actie voor uitbanning van de ergste vormen van kinderarbeid.

Tot de ergste vormen van kinderarbeid worden onder meer gerekend slavernij en kinderen onder dwang rekruteren om hen in te zetten bij gewapende conflicten. Ook het inschakelen van kinderen bij het maken van pornografie en kinderen laten werken in de prostitutie vallen hieronder. Op grond van dit verdrag wordt iedereen onder de 18 jaar als kind beschouwd.

In het verdrag is het verbod op de ergste vormen van kinderarbeid gekoppeld aan het bieden van alternatieven in de vorm van bijvoorbeeld onderwijs en sociale integratie aan de kinderen en hun families. Ook wordt onderwijs ingezet om (de ergste vormen van) kinderarbeid te voorkomen.

Een van de uitgangspunten van de Nederlandse delegatie tijdens de onderhandelingen over dit verdrag vorig voorjaar in Genève was het tot stand komen van een verdrag dat door zoveel mogelijk landen bekrachtigd kan worden. Inmiddels hebben zes landen, waaronder de Verenigde Staten, het verdrag goedgekeurd.

De rijksministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.
Minister De Vries streeft er naar dat het verdrag nog dit parlementaire jaar kan worden bekrachtigd.

RVD, 21.01.2000

21 jan 00 16:47

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie