Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bijwerkingen Relenza in luchtwegen patiënten

Datum nieuwsfeit: 21-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Actueel

Januari 2000

Den Haag, 21 januari 2000

Bijwerkingen in de luchtwegen van patiënten door gebruik van Relenza (zanamivir)

Relenza (zanamivir) is een nieuwe inhalatie-therapie voor behandeling van influenza A en B infectie (griep). Sinds het begin van het influenza seizoen in Europa en Noord-Amerika is zanamivir wereldwijd meer dan 500.000 keer voorgeschreven. In Nederland is het gebruik tot nu toe zeer beperkt geweest. Er zijn een aantal meldingen van mogelijke bijwerkingen, zoals bronchusvernauwing en/of vermindering van longfunctie (astmatische bronchitis), gemeld bij gebruik van zanamivir gedurend dit influenzaseizoen. Deze mogelijke bijwerkingen traden vooral op bij patiënten met onderliggende longaandoeningen (astma, astmatische bronchitis, COPD, CARA). Er zijn ook een aantal meldingen van patiënten zonder voorgeschiedenis van longaandoeningen.

Gezien de verschijnselen van influenza, is het moeilijk om een oorzakelijk verband tussen deze meldingen en zanamivir definitief vast te stellen. Acute vermindering van longfunctie trad echter vaak op kort na inhalatie van zanamivir, wat een dergelijk oorzakelijk verband suggereert.

Patiënten waarbij bronchospasme (piepen, astma), of vermindering in longfunctie (toenemende benauwdheid) optreedt tijdens gebruik van zanamivir dienen het gebruik te staken en direct contact te zoeken met hun behandelend arts.

Patiënten met astma of COPD (CARA) dienen geïnformeerd te worden over het mogelijke risico van optreden van bronchospasme bij gebruik van zanamivir en geadviseerd te worden snel-werkende bronchusverwijders bij de hand te hebben. Patiënten die onderhoudsbehandeling krijgen met bronchusverwijders dienen deze te gebruiken vóór inhalatie van zanamivir.

De productinformatie (IB tekst) van Relenza is aangepast. Voorschrijvers worden er aan herinnerd dat het belangrijk is om patiënten aan wie zij Relenza voorschrijven adequaat te informeren conform de geldende productinformatie.

Meldingen van mogelijk bijwerkingen, waaronder bronchospasme en/of vermindering van longfunctie bij gebruik van Relenza, kunnen artsen en apothekers melden bij de landelijke registratie van bijwerkingen, LAREB (www.lareb.nl) of bij de registratie-houder. Meldingsformulieren zijn beschikbaar in Repertorium, Kompas, en on-line bij LAREB.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie