Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie RUG: hulp voor ontwerpers die de klok vergeten

Datum nieuwsfeit: 21-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Promotie

Hulp voor ontwerpers die de klok vergeten

De kloksnelheid van de processor is tegenwoordig een belangrijk gegeven voor mensen die een pc willen kopen. 400 MHz is op dit moment het minimum en over een jaar of wat zitten we misschien alweer op 1000 MHz. Voor een pc geldt in het algemeen: hoe sneller de klok in de chip, hoe beter. Voor een mobiele telefoon is het echter het best als de chip helemaal geen klok bevat. Die slurpt namelijk energie en stoort de ontvangst van radiosignalen. Lichtgewicht draagbare radio's, mobiele telefoons en pagers kunnen de klok dus missen als kiespijn.

Het klokje is handig om de verschillende onderdelen van een elektronisch circuit goed met elkaar te laten samenwerken, maar niet per se noodzakelijk. De klok - bij een snelheid van 400 MHz tikt hij 400 miljoen keer per seconde - zorgt voor synchronisatie. De verschillende onderdelen in een chip verrichten allemaal hun eigen taak en pas bij de volgende tik starten ze tegelijk de volgende taak. Maar als de onderdelen elkaar een seintje geven als ze klaar zijn, kan 't ook zonder klok. Het ontwerpen van dergelijk asynchrone elektronische circuits is echter minder eenvoudig. Ze bevatten meer parallellisme, zijn moeilijker te specificeren en te verifiëren en ze moeten worden uitgerust met extra communicatiegedeelten. Dat zou nog niet zo erg zijn, als er maar computerprogramma's waren die de ontwerpers van asynchrone circuits konden ondersteunen bij hun werk. Op die lacune richt het proefschrift van Willem Mallon zich. Hij ontwikkelde software die een ontwerper onder andere helpt de gevolgen van een initiële ontwerpkeuze te overzien. De programma's zelf echter zijn niet het belangrijkste resultaat van het proefschrift, zegt Mallon. "Waar het om gaat is dat nu enerzijds is aangetoond dat dergelijke software effectieve ondersteuning van de ontwerper biedt en anderzijds dat de software onderbouwd is met wiskundige theorieën, wat de software zeer betrouwbaar maakt."

Mallon (Nijmegen, 1971) studeerde informatica in Groningen. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de vakgroep Informatica van de RUG.

Datum en tijd

vrijdag 21 januari 2000, 16.00 uur

Promovendus

W.C. Mallon, tel. (050)363 71 27, fax (050)363 38 00 (werk)

Proefschrift

Theories and tools for the design of delay-insensitive communicating processes

Promotor

prof.dr.ir. L. Spaanenburg

Faculteit

wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

personalia

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie