Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vlaamse koffermeesters krijgen getuigschrift natuureducatie

Datum nieuwsfeit: 21-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

Koffermeesters ontvangen getuigschrift Brugge, 21/1/2000
Op woensdag 19 januari overhandigde gedeputeerde Jan Durnez het getuigschrift aan de eerste Koffermeesters van Vlaanderen in het provinciehuis Boeverbos. Samen met hen kan de provincie nu nog beter de natuur- en milieu-educatie in het basisonderwijs ondersteunen.

De aandacht voor natuur en milieu in het basisonderwijs neemt nog steeds toe. Vanuit de nieuwe eindtermen besteedt iedere school aandacht aan natuur- en milieueducatie (NME). Maar het natuur- en milieuonderwijs in de basisschool betekent niet langer alleen maar "kennis van de natuur" overbrengen. Het gaat nu om het waarnemen en beleven van de natuur. Zien, ruiken, voelen, meten, zeven, graven, gissen, missen, ... ervarings- en ontwikkelingsgericht leren en direct contact met de natuur staan hierbij centraal. In toenemende mate trekken scholen "er op uit" en voeren ze natuur- en milieuprojecten uit. Binnen de directe schoolomgeving zijn daar mogelijkheden genoeg voor.

De provinciedienst natuur- en milieueducatie werkt sinds enkele jaren aan een uitgebreid aanbod van educatieve materialen voor het basisonderwijs. Rond verschillende themas werden reeds veldwerksets ontwikkeld. De boskoffer, de landschapscaddy, de zeekoffer, ... In heel wat gemeenten worden deze koffers reeds uitgeleend.

Nieuwe methodieken en nieuwe materialen vragen vorming voor de leerkrachten. Werken met veldwerkmateriaal vraagt wat meer inspanning en een grondiger voorbereiding. Samen met verschillende gemeenten in West-Vlaanderen organiseerde de provinciedienst NME reeds dergelijke vormingsactiviteiten. De vraag begint echter stilaan de mogelijkheden te overstijgen... Daarom: koffermeesters !

Compostmeesters kennen we al. Een koffermeester is een leerkracht basisonderwijs (actief of op rust) die een korte opleiding volgt rond het werken met leskoffers om nadien deze vaardigheid (tegen vergoeding) aan andere leerkrachten door te geven in de eigen streek. De opleiding bestaat uit twee dagen: een dag algemene vorming en een dag leren werken met de leskoffer (er wordt gestart met de boskoffer). Daarna volgt een kleine stage.

Een eerste groep enthousiaste kandidaat-koffermeesters volgde in het voorjaar 1999 de opleiding en liep in het najaar stage. 14 mensen ontvangen nu hun getuigschrift als Koffermeester. Een volgende groep van 20 moet nog zijn stage doen en meer dan 30 gegadigden wachten reeds op de volgende cursus !

Inlichtingen: Dienst natuur- en milieu-educatie Provinciehuis Boeverbos
Koning Leopold III-laan 41
8200 Sint-Andries
Tel.: (050)40 32 81
Fax.: (050)40 34 03
E-mail: nme@west-vlaanderen.be

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie