Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

KNMI: veel nieuwe sneeuw verwacht in Alpen

Datum nieuwsfeit: 21-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
KNMI

Het weer nader verklaard

Alpensneeuw: veel nieuwe sneeuw verwacht

(links) Het Alpengebied en de Duitse middelgebergten krijgen de komende dagen tientallen centimers sneeuw erbij. In de Alpen kan er op een aantal plaatsen zo'n halve meter vallen, waardoor volgens het lawine-instituut in Davos het lawinegevaar toeneemt. De sneeuw en het lawingevaar zijn dit jaar echter minder dan in februari 1999.

In negen dagen tijd viel toen op de noordhellingen een tot drie meter sneeuw. Verschillende plaatsen hadden in zeker vijftig jaar niet zoveel gehad. Op de Säntis (2500 meter) in Zwitserland lag half februari 1999 liefst 735 cm, waarmee het februarirecord (660 cm in 1970) werd overtroffen. In het voorjaar kwam daar nog veel sneeuw bij en half april 1999 meldde de Säntis met 785 cm een nieuw record. Het vorige record was 740 cm in maart 1970. De Zugspitze in het zuiden van Duitsland meldde in februari 1999 vijfeneenhalve meter sneeuw. Het record voor de Zugspitse is 830 cm op 2 april 1944.

Het sneeuw- en wintersportseizoen duurt in het Alpengebied tot ver in het voorjaar. Het aantal dagen met een sneeuwdek is afhankelijk van de ligging van het gebergte en de hoeveelheid zon op de helling. Boven de 2500 meter hoogte maakt dat vrijwel geen verschil en ligt permanent sneeuw en boven 3000 meter valt alle neerslag, ook in de zomer in vaste vorm. Op de Säntis begint de periode met een blijvend sneeuwdek al in oktober en pas in de zomer verdwijnt hier de sneeuw, gemiddeld eind juni.

In de tweede helft van de 20e eeuw is de hoeveelheid sneeuw in de Alpen gemiddeld afgenomen. Zo kreeg de Hohenpeissenberg (977 meter hoogte) in het zuiden van Duitsland volgens de Duitse weerdienst in de jaren zestig 295 cm, in de jaren tachtig 272 cm en tussen 1990 en 1995 gemiddeld maar 213 cm. Die periode werd gekenmerkt door zachte winters, daarna was het kouder en vielen er, net als dit jaar, soms enorme hoeveelheden sneeuw in korte tijd.


* Erdgenössisches Institut für Schnee unf Lawinenforschung (Zwitserland)

* Info-Service für Wanderer, Bergsteiger und Kletterer van de Alpenverein (Oostenrijk)

* Sneeuw- en lawine informatie Météo France
* The guide to ski orts around the world

* Avalanche Emergency van het Institut für Medizinische und Epidemiologie München

* Zwitserland Toerisme

* Lawine-informatie Noord-Amerika

* Actuele sneeuwhoogten in de wereld

* Zware bergregens

* De zware regen in het Alpengebied in mei 1999
* Sneeuw in Ardennen en Eifel

Laatste wijziging: 21 januari 2000

Harry Geurts, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie