Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Grote internationale verschillen in successierechten

Datum nieuwsfeit: 21-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

ERNST AND YOUNG

GROTE VERSCHILLEN IN SUCCESSIERECHTEN, NEDERLAND OP 5

GROTE INTERNATIONALE VERSCHILLEN IN SUCCESSIERECHTEN, NEDERLAND OP NO.

5

Overlijden is in Zweden een dure grap. Althans voor de erfgenamen. Bij een totale erfenis van 3 miljoen dollar die verdeeld wordt over een weduwe en drie kinderen gaat zo.n dertig procent naar de fiscus. Daarmee voert Zweden de ranglijst aan van de landen met de hoogste successierechten, zo blijkt uit onderzoek van Ernst & Young Belastingadviseurs. Spanje en Frankrijk staan op twee en drie. In Nederland zijn de erfgenamen iets minder dan twintig procent kwijt aan de belastingdienst, goed voor een vijfde plaats. Verschillende landen - waaronder Australië en Luxemburg - heffen helemaal geen belasting over een nalatenschap en zijn daarmee voor erfgenamen 'fiscale paradijzen'.

In de voorbeeldcasus gaat de helft van de erfenis van 3 miljoen dollar (ca. 6.5 miljoen gulden), naar de achterblijvende echtgeno(o)t(e) en wordt de andere helft gelijkelijk verdeeld over drie kinderen.

Top 5 (met totale belastingaanslag in dollars):
1. Zweden - $ 839.281

2. Spanje - $ 732.794

3. Frankrijk - $ 697.250

4. België - $ 641.926

5. Nederland - $ 555.727

Het is opvallend dat het successierechtregime wereldwijd niet alleen sterk uiteen loopt, maar ook dat tussen landen met een min of meer vergelijkbare belastingdruk grote verschillen bestaan. Zo betalen de Noorse nabestaanden slechts $ 271.400 en de Denen zelfs maar $ 108.000 - een achtste van het Zweedse tarief - over de erfenis van drie miljoen dollar. Deze landen zitten daarmee internationaal gezien aan de onderkant terwijl Zweden met voorsprong de lijst aanvoert. In verschillende, ook westerse landen zijn voor de directe nabestaanden helemaal geen successierechten verschuldigd. Tot deze landen behoren onder andere Israël, Luxemburg, Canada en Australië. De mogelijkheden die worden geboden om een fiscale aanslag op de erfenis te voorkomen, vertonen daarentegen wereldwijd wel grote overeenkomsten. Met name het tijdens het leven doen van giften aan (klein)kinderen wordt vaak aangeraden. 'Natuurlijk is het ook mogelijk om uit te wijken naar een land met een gunstiger successierechtklimaat', aldus Anja de Haan van Ernst & Young Belastingadviseurs. 'Wie toch wil emigreren zou eens een van de fiscale paradijzen voor erfgenamen kunnen overwegen.'

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie