Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Jorritsma: tijdelijk aandeelhouderschap van staat in TenneT

Datum nieuwsfeit: 21-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Economische Zaken - Persbericht 013 Datum: 21-01-2000

TIJDELIJK AANDEELHOUDERSCHAP STAAT IN TENNET

Minister Jorritsma wil de onafhankelijke positie van het landelijk hoogspanningsnet ten opzichte van marktpartijen versterken door de Elektriciteitswet op enkele punten aan te scherpen. Zij is bereid om, voor een periode van 2 a 3 jaar, de kleinst mogelijke meerderheid van de aandelen in TenneT te verwerven op basis van marktwaarde. Dit schrijft de minister in een brief die zij vrijdag 21 januari naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Aanscherping van de Elektriciteitswet In de Elektriciteitswet zijn al bepalingen opgenomen om de onafhankelijkheid van het beheer van het landelijk hoogspanningsnet ten opzichte van producenten en leveranciers van elektriciteit te waarborgen. Deze bepalingen gaan onder meer over de beperking van de invloed van aandeelhouders, de bescherming van concurrentiegevoelige gegevens en de voorzieningszekerheid. De minister wil de onafhankelijkheid van het landelijk netbeheer op structurele wijze versterken door een of meer elementen van het zogenaamde structuurregime toe te voegen, bepaalde statutaire bepalingen te verbieden en wijzigingen in de statuten van TenneT aan een ministeriele goedkeuring te onderwerpen. De onafhankelijkheid van het netbeheer kan daarnaast worden vergroot door de eis dat een nieuwe aandeelhouder zelf geen producent, leverancier of handelaar in elektriciteit is en ook geen binding heeft met dergelijke activiteiten.

Aandeelhouderschap van de Staat Een structureel aandeelhouderschap van de Staat in TenneT acht de minister niet noodzakelijk. Om de periode te overbruggen tot het moment waarop het toezicht van de Dte zich enkele jaren verder heeft ontwikkeld en de voorgestelde aanscherping van de Elektriciteitswet is gerealiseerd, kan een tijdelijk aandeelhouderschap van de Staat de onafhankelijkheid ondersteunen. De minister is bereid om gedurende die transitiefase voor 2 a 3 jaar een aandelenbelang in TenneT te verwerven op basis van marktwaarde. Daarbij gaat zij uit van de kleinst mogelijke meerderheid van de aandelen (50% + 1 aandeel).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie