Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Rijkswaterstaat: lading Erika bevat zeer zware stookolie

Datum nieuwsfeit: 21-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

MINISTERIE VENW

www.minvenw.nl

MIN VenW: PERSBERICHT

LADING ERIKA BEVAT ZEER ZWARE STOOKOLIE

Uit analyses van oliemonsters die door de directie Noordzee van Rijkswaterstaat zijn genomen in de Golf van Biskaje, blijkt dat het gaat om een zeer zware stookolie. Deze stookolie bevat de gebruikelijke bestanddelen, waaronder Policyclische Aromatische Koolwaterstoffen (PAK.s). Nader onderzoek door het Rijksinstituut voor Integraal Zoetwaterbeheer en Afvalwaterbehandeling (RIZA) heeft aangetoond dat er geen stoffen aan de olie zijn toegevoegd. Ook de Franse overheid en oliemaatschappij TotalFina hebben in december 1999 al aangegeven dat de olie die bij het breken en vervolgens zinken van de Malteze tanker Erika in de Golf van Biskaje is vrijgekomen, zware stookolie betreft.

Op donderdag 20 januari jl. zijn er in de media berichten verschenen, waarin het vogelasiel Fugelpits in Anjum en Greenpeace melding maken van de samenstelling van deze olie, die giftige en kankerverwekkende stoffen bevat en zou zijn vermengd met andere stoffen. Naar aanleiding van deze berichten, heeft Rijkswaterstaat de feitelijke gegevens bekeken van onder andere de Franse overheid en onderzoek gedaan naar de samenstelling van de olie uit de Malteze tanker Erika.

In december 1999 is de Erika voor de Franse kust doormidden gebroken. Hierbij is een grote hoeveelheid olie in het water en op de kust terechtgekomen, waardoor een groot aantal vogels onder de olie kwam te zitten.
De directie Noordzee van Rijkswaterstaat heeft op verzoek van de Franse overheid in december 1999 het oliebestrijdingsschip ARCA naar de Golf van Biskaje gestuurd om daar te assisteren bij het opruimen van de olieverontreinigingen.

Informatie:
Rijkswaterstaat, directie Noordzee
Wendy de Heij, tel. 070 - 33 66 743

21 jan 00 15:52

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie