Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Leo Gestel - Een onbekende collectie in Fries Museum

Datum nieuwsfeit: 23-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Leo Gestel - Een onbekende collectie
Werken op papier uit het bezit van het Instituut Collectie Nederland 23 januari t/m 26 maart 2000

Het Fries Museum toont vanaf 23 januari 150 werken op papier van een van de befaamdste kunstenaars van ons land: Leo Gestel. Toen Gestel op 26 november 1941 overleed, liet hij een enorme collectie werken na. Het grootste deel van deze verzameling is sinds enige tijd in het bezit van het Instituut Collectie Nederland (de voormalige Rijksdienst Beeldende Kunst). De 4897 tekeningen, aquarellen en gouaches variëren van summiere krabbels en schetsjes tot uitgewerkte studies en gedetailleerde ontwerpen voor toegepast werk. Het is voor het eerst dat een selectie uit deze omvangrijke collectie in al zijn diversiteit is te bewonderen. Uit de selectie blijkt bovenal Gestels doorgewinterde virtuositeit, zelfs in de meest vluchtige krabbel. Leo Gestel (1881-1941) verwierf vooral bekendheid als wegbereider van de moderne kunst in Nederland, waar hij als een van de eersten stijlen als fauvisme en kubisme assimileerde. Sinds kort groeit echter ook de belangstelling voor zijn latere expressionistische werk uit de jaren 20 en 30. De Gestel-collectie van het ICN bestaat – op enkele uitzonderingen na, waaronder een paar vroege portretten – vrijwel uitsluitend uit werk van deze periode. Een periode waarin Gestel zeer productief was: naast de bijna 5000 losse bladen bevat de verzameling ca. 120 schetsblokken. Dit had nog meer kunnen zijn, ware het niet dat Gestels atelier in Bergen in februari 1929 door brand werd verwoest, waarbij zijn werk uit vroegere jaren nagenoeg volledig verloren ging. Overigens zijn ettelijke door vuur aangevreten tekeningen bewaard gebleven.

In tegenstelling tot zijn soms bijna abstracte kubistische werk zijn Gestels tekeningen uit de jaren 20 en 30 veel figuratiever. Aan de hand van de ICN-collectie zijn Gestels vele reizen en uitstapjes op de voet te volgen. Aanvankelijk leidden zulke reizen tot verschuivingen in stijl totdat hij, in de jaren 30, een meer constante synthese wist te vinden tussen impressionistische natuurstudies en, in de woorden van een tijdgenoot, ‘droom- en gedachtenbeelden’. Van de onwezenlijke voorstellingen van een naakt in de wilde natuur, een idee dat de kunstenaar lange tijd heeft beziggehouden, zijn uitsluitend in de ICN-collectie voorbeelden te vinden. Uit de jaren 20 is in het Fries Museum onder meer werk te zien gemaakt in de Beemster, het Beierse Woud, in Taormina en Positano waar hij zich vooral toelegde op de aquareltechniek, en in het Leie-gebied in Vlaanderen. Rond 1930 tekende hij veel naar (naakt)model maar was toen ook veelvuldig te vinden in Zandvoort aan Zee, Woerden, in het Gooi en de Veluwe en in de vissersdorpjes Spakenburg en Huizen.

Vrijwel onbekend gebleven, maar rijk vertegenwoordigd in de collectie van het ICN, zijn Gestels studies voor toegepaste werken. Behalve vele schetsjes voor vignetten en boekillustraties – de collectie telt hiervan zo’n 1000 voorbeelden! – en ontwerpen voor affiches, is vooral Gestels werk voor enkele tapijten en voor een grote wandschildering in het postkantoor van Hilversum bijzonder. Deze muurschildering, in veel opzichten de apotheose van zijn oeuvre, werd pas in 1946 door de schilder Charles Roelofsz uitgevoerd, waarbij Gestels ontwerp en stijl tot in detail werden nagevolgd. Het werk zal in de tentoonstelling uitvoerig worden belicht.

‘Leo Gestel - Een onbekende collectie’ is samengesteld door kunsthistoricus Jelle Bouwhuis. Na Leeuwarden is de tentoonstelling van 1 april t/m 4 juni 2000 te bezichtigen in de Kunsthal Rotterdam. Bij de expositie verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus uitgegeven door Waanders in Zwolle.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie