Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gastcollege Zalm in Wageningen over groene belastingen

Datum nieuwsfeit: 24-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Wageningen Universiteit

Persbericht

13-01-00, nr. 006

Minister Zalm geeft gastcollege over groene belastingen

Minister van Financiën drs. G. Zalm verzorgt maandag 24 januari een gastcollege aan Wageningen Universiteit onder de titel Vergroening van het belastingstelsel. Het college maakt deel uit van een publiciteitscampagne voor de Grote Financiën Prijs van het ministerie. In Wageningen heeft minister Zalm zijn optreden bovendien gekoppeld aan een informeel bezoek aan de universiteit, waarbij hij zich zal laten informeren over de vorming van Wageningen Universiteit en Researchcentrum door prof.dr. C. Veerman (voorzitter Raad van Bestuur Wageningen UR). Ook spreekt hij met een aantal hoogleraren van het Departement Economie en Management over de effecten van heffingen in de landbouw. Na de lunch bezoekt hij de proefhal van milieutechnologie in Bennekom, alwaar prof.dr.ir G. Lettinga zal ingaan op toepassingen van duurzame milieutechnologie. De middag wordt om 16.00 uur besloten met het openbaar gastcollege in de collegezaal van De Leeuwenborch (Hollandseweg 1), die voor alle belangstellenden bezocht kan worden.

Vergroening
In toenemende mate gaan stemmen op het belastingstelsel te gebruiken als instrument in het Nederlandse milieubeleid. Zo kan milieuvriendelijk gedrag beloond door lagere belastingstarieven en milieubelastende activiteiten worden bestraft door heffingen. Op het gebied van de landbouw zijn een aantal milieuproblemen die in aanmerking komen voor belastingmaatregelen: broeikaseffect , verzuring/eutrofiëring, verdroging, landschapsaantasting en het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Heffingen op het gebied van energie, mineralen en pesticiden hebben natuurlijk consequenties voor de concurrentiepositie van de landbouwsector. Bovendien is de implementatie van heffingen in de landbouw soms erg ingewikkeld en gevoelig voor fraude.

Grote Financiën Prijs
De Grote Financiën Prijs heeft tot doel studenten in het hoger onderwijs, maar ook assistenten-in-opleiding, wetenschappelijk medewerkers en recent afgestudeerden attent te maken op het brede werkterrein van het Ministerie van Financiën en de Belastingdienst. De prijs is verbonden aan een essaywedstrijd waarin het ministerie studenten algemene economie, accountancy, fiscale economie, fiscaal recht, bestuurskunde en politicologie uitdaagt een essay te schrijven over geselecteerde economische en fiscale themas. De beste inzendingen op financieel economische terrein en op fiscaal terrein worden beloond met een trofee en een bedrag van 5.000 Euro. De prijzen zullen in november voor het eerst worden uitgereikt op een speciaal voor deze gelegenheid georganiseerd symposium.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie