Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verkrachter 13-jarig meisje bekent 26 zedenmisdrijven

Datum nieuwsfeit: 24-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Politiebericht

Korps: Groningen, plaats: Garrelsweer 24-01-2000

Politieonderzoek verkrachting 13-jarig meisje afgerond/ Verdachte bekent 26 zedenmisdrijven

Maandag 24 januari 2000

De politie heeft vorige week vrijdag het rechercheonderzoek naar de verkrachting van een 13-jarig meisje uit Wirdum, op woensdag 22 december 1999, afgerond. De verdachte, een 24-jarige man uit Veendam, die op 5 januari 2000 werd aangehouden, heeft bekend de verkrachting te hebben gepleegd. De man heeft tijdens het onderzoek bekend zich in de periode 1995 - 2000 aan 26 zedenmisdrijven in Groningen en Drenthe te hebben schuldig gemaakt, waaronder openbare schennis der eerbaarheid en verkrachting. De man zit nog vast.

Het 13-jarige slachtoffertje uit Wirdum werd op woensdagmorgen 22 december 1999 door de verdachte meegenomen vanaf de Hoeksmeersterweg in Garrelsweer. Het kind was op de fiets onderweg naar een bushalte om van daaruit verder te reizen naar haar school in de stad Groningen. De verdachte versperde het kind met de auto de weg en vroeg haar mee te gaan. Nadat het kind dit weigerde trok hij haar met geweld in de auto en reed weg. De man reed een tijd lang met het kind rond. Tijdens de rit verkrachtte hij het kind een aantal keren. Daarna liet hij het kind gaan aan de Schildmaarweg bij Overschild. Het slachtoffertje, dat inmiddels werd vermist, liep terug naar huis en werd door haar moeder aan het begin van de middag lopend aangetroffen in de buurt van haar woning in Wirdum.

De ouders van het kind waarschuwden direct de politie. Die stelde onmiddellijk een onderzoek in. Op basis van verklaringen van het slachtoffer konden kort daarna twee plaatsen in de gemeente Slochteren worden gelokaliseerd waar de verkrachtingen hebben plaatsgevonden. Bij een minutieus onderzoek door de technische recherche werd op één voor het onderzoek bruikbare sporen gevonden waaruit ook een DNA-profiel van de dader kond worden vastgesteld. Het politieonderzoek werd gestart door een team van vijf politiemensen dat de dag na het misdrijf werd uitgebreid naar 12. Uit het eerste onderzoek bleek dat het slachtoffer een gedetailleerde beschrijving kon geven van de dader en door hem gebruikte auto. Zij wist onder andere een deel van het kenteken van de auto te geven en een aantal specifieke kenmerken van de dader, waaronder de blond/rossige haarkleur en blauwe ogen. Later wist het kind nog een aantal specifieke kenmerken van de auto te geven waaronder een omschrijving van het dashboard met daarop een minikerstboompje en een telefoonhouder.

Door de politie werd een buurt- en passantenonderzoek ingesteld in de directe omgeving van de plaats waar het meisje door de verdachte werd meegenomen. Daaruit bleek dat een aantal getuigen op de morgen van de verkrachting in de omgeving van de Hoeksmeersterweg in Garrelsweer een kleine witte auto hadden zien rijden, waarvan bestuurder zich verdacht ophield. Deze getuigenverklaringen bevestigden de beschrijvingen van het slachtoffertje. Rond de kerstdagen vorig jaar verspreidde de politie via de media een uitgebreid signalement van de dader en zijn auto. Dat leverde ruim dertig tips op waarvan een aantal bruikbare. Ook met deze informatie werd het signalement van dader en auto verder bevestigd. Met de verkregen informatie kond door het rechercheteam, dat inmiddels was vergroot naar zestien politiemensen, gericht naar een verdachte worden gezocht.

Bij dit onderzoek werd gebruik gemaakt van gegevens uit politieregisters. Daarbij kwamen twee verdachten naar voren. Nadat één verdachte wegens een sluitend alibi kon worden uitgesloten werd verder gerechercheerd in de richting van een andere verdachte. Deze verdachte, een 24-jarige man uit Veendam, bleek eerder door de politie te zijn aangehouden wegens het plegen van een zedenmisdrijf. Bij het onderzoek naar deze man werden in overleg met de Officier van Justitie een aantal opsporingsmethoden toegepast, waaronder observatie. Daarbij kwam vast te staan dat de verdachte, die gebruik maakte van een witte Opel Corsa met daarin een houder voor een mobiele telefoon, een aantal overeenkomsten vertoonde met de verkregen signalementen. Uit observatie bleek tevens dat de man opvallende belangstelling toonde voor jonge meisjes. Op basis van deze onderzoeksgegevens en om te voorkomen dat de verdachte opnieuw een zedenmisdrijf zou plegen is hij op woensdagavond 5 januari 2000 op de Sorghvlietlaan in Veendam aangehouden.

Bij de huiszoeking in de woning van de verdachte in Veendam werden voor het onderzoek bruikbare spullen aangetroffen waaronder kleding en een mini autokerstboompje.

De verdachte bekende de dag na de aanhouding de verkrachting van het 13-jarige meisje uit Wirdum. Tijdens het verhoor bekende hij ook de aanranding van een 13-jarig meisje uit Wildervank op woensdag 29 november 1999 op de Dalweg in Wildervanksterdallen. De man werd voorgeleid aan de Officier van Justitie en de Rechter Commissaris en in bewaring gesteld. Ondertussen werd door het rechercheteam een aantal gegevens verzameld van niet opgeloste zedenmisdrijven. Daarbij werd met name gekeken naar overeenkomsten in de werkwijze van de verdachte en door slachtoffers opgegeven signalementen. Daarbij rezen tegen de verdachte verdenkingen van meerdere zedenmisdrijven. Tijdens de verhoren van de verdachte bekende bij uiteindelijk dat hij zich in de periode tussen 1995 en begin 2000 in totaal 26 keer schuldig had gemaakt aan een zedenmisdrijf uiteenlopend van openbare schennis der eerbaarheid, verkrachtingen en pogingen daartoe. Hij pleegde de misdrijven in de provincies Groningen en Drenthe. De verdachte bekende onder
andere de verkrachting van een 10-jarig meisje in augustus 1996 in het recreatiegebied Nij Hemelriek bij Gasselte, de verkrachting van een 14-jarig meisje in september 1996 op de Hogelandsterweg in Delfzijl, de poging tot aanranding of verkrachting van een 16-jarig meisje in augustus 1997 op de Dalweg bij Wildervanksterdallen en de verkrachting van een 20-jarige vrouw in oktober 1999 aan de Taarloerweg in Loon. Het onderzoek heeft ook uitgewezen dat de verdachte niet verantwoordelijk is voor de verkrachting van twee jonge meisjes in Vlagtwedde en Wedde, eind vorig jaar. Voorlopig DNA-onderzoek heeft aangetoond dat de man deze zedenmisdrijven niet kan hebben gepleegd. Door de rechtbank is tegen de verdachte een bevel tot gevangenhouding uitgevaardigd. Hij zit nog vast.

De politie werkte in totaal met 25 mensen aan de oplossing van deze misdrijven. Daarbij werd intensief samengewerkt tussen verschillende korpsonderdelen waaronder de basispolitiediensten uit de vijf politiedistricten, de technische recherche, het informatiecentrum van de divisie Executieve Ondersteuning, de divisie Zware Georganiseerde Criminaliteit, de afdeling voorlichting en Regiopolitie Drenthe. Daarnaast werd bij de diverse stadia van het onderzoek structureel overleg gevoerd tussen het openbaar ministerie, de teamleiding en de districtsleiding. Het politieonderzoek is vorige week vrijdag afgesloten. De verdachte blijft voorlopig in voorarrest.

Voor nadere informatie: afdeling voorlichting, telefoon 0 50 - 5 995 010

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie